Туристическият бранш: 1,2 млрд. лв. ще са загубите, ако се затвори всичко

Снимка: Infomreja.bg

Опитът за създаване на обща конфедерация започна с обвинения за преследване на политически цели

Евентуално пълно затваряне на туристическият бранш, каквото поиска Германия за територията на всички държави членки на ЕС, би довело до загуба на 1,2 млрд. лв. у нас.

Това обяви пред bTV председателят на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес Румен Драганов.

Още вчера вечерта министърът на туризма Марияна Николова в официална позиция обяви, че трите най-големи зимни курорта у нас – Боровец, Банско и Пампорово, отговарят на всички изисквания за въвеждане на противоепидемични мерки. 

Румен Драганов потвърди, че всички хотели и места за настаняване у нас са готови да посрещнат туристите в достатъчно сигурна среда за здравето им.

„Доказателство за това е изминалият летен сезон - нямаме нито един заразен служител или турист. Напротив, наблюдавахме бум на т. нар. „устойчив туризъм“ - семейни хотели, къщи за гости, вили и малките корпоративни хотели”, каза той. 

Няколко часа преди тези думи обаче и официалното обявяване на новото обединение първата професионална организация у нас - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), го определи като „създадено не на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси”.

В своя позиция пишат още: „Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефективно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи. И не създадено от министър, за което още преди време в свое телевизионно участие съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов. Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора.”

Румен Драганов отвърна, че не преследват политически цели.

“Много дълго време точно политиците не създадоха единно представителство на лицата, които са институционализирали със Закона за туризма. Ние имаме създадени туроператори и туристически агенции, хотелиери и ресторантьори, които се самоорганизират. Имаме екскурзоводи, ски учители и водачи като професии, но нямаме единно представителство. От тази гледна точка една от целите, които преследваме, е КБТБ да прерасне в институция, създадена със структурен закон, което многократно сме искали. Така ще имаме представителство на бранша, което да комуникира с правителството”, обясни Драганов. 

Той допълни и че няма никакви разногласия за това да се следват мерките, за да се запази здравето на всички над 160 хил. работещи, както и на туристите.

Курортите ще следват специални указания за прилагане на противоепидемичните правила. В лифтовете и влековете ще се дезинфекцира по график, всички ще трябва да носят маски, а при определени случаи ще се ограничава и броя на пътуващите. Предвижда се още да бъдат поставяни указателни стикери, а кабините ще бъдат с максимално свалени прозорци. 

Във всички заведения също ще се спазват мерките за дистанция, дезинфекция и защита с маски. Групите в ски училищата ще са ограничени – до 10 души, ще се измерва и температурата на обучаващите се.

„Човек може да влезе в инфекциозната част на която и да е болница, ако той е с необходимите предпазни мерки - няма никакъв проблем да влезе в тази зала. Ние имаме две хипотези - едната е да спазваме всички мерки, а другата е да баеме на баба – ако затворим заведенията, тогава няма да има затваряне. То е аналогично да кажем нека затворим интензивните лечебни заведения, където се случват най-големите заразявания“, каза още Румен Драганов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK