В Петрич бяха договорени по-добри условия за учителите

Снимки: Община Петрич

В Петрич бяха договорени по-добри условия в Общинския колективен трудов договор в сферата на образованието.

Договореното касае заетите в предучилищното и училищно образование на ниво община Петрич. Общинският колективен трудов договор за заетите в предучилищното и училищно образование беше подписан от кмета Димитър Бръчков, началника на РУО – Благоевград, Ивайло Златанов, и социалните партньори.

Според документа, за лекторски часове педагозите ще получават по-високо възнаграждение от договореното на национално ниво.

Утвърдени са и по-големи отпуски за членовете на работодателските и синдикални организации, както следва: 31 дни основен годишен отпуск за непедагогическия персонал /при 28 в Националния/; 57 дни за педагогическия персонал, включително в яслените групи на ДГ /при 56 в Националния/; 37 дни за непедагогическия персонал с намалена трудоспособност 50 и над 50 на сто /при 34 в Националния/.

Приет в Общинския колективен трудов договор е и допълнителен отпуск за работещите майки в системата на образованието, както и повече дни при встъпване в граждански брак, кръводаряване или смърт на близък роднина.

Договорени са и повече часове за синдикална дейност на общинско ниво.

От ръководството на Община Петрич обобщиха след подписването на Общинския колективен трудов договор в сферата на образованието, че има установено добро партньорство със социалните партньори в системата -  представителите на Синдикат на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Съюз на работодателите в системата на народната просвета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK