Официално: Генерал Румен Радев е кандидатът на БСП за президент

Снимка: Rnda.armf.bg

Бившият командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев официално е кандидат на БСП за президент на България. С 99 гласа "за" кандидатурата му бе издигната още на първо гласуване от Националния съвет на партията, съобщава Дневник

Другите двама кандидати, които останаха докрай в надпреварата - депутатите Румен Гечев и Таско Ерменков, са получили съответно 38 и 13 гласа. В гласуването са участвали 151 социалисти, една от бюлетините е недействителна. 

Преди това самоотводи си направиха омбудманът Мая Манолова, бившият лидер Михаил Миков, евродепутатът Илияна Йотова, партиецът Марио Трайков и зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов, който заяви пред журналисти, че не можел да разчита на искрена подкрепа от ръководството. 

След избора лидерът на БСП Корнелия Нинова и ген. Радев дадоха кратък брифинг. На него Радев се постара да обясни как Нинова го е поканила да участва в надпреварата - по телефона, след като вече имал номинации от структури на партията. По данни на "Позитано" 20 номинациите са 19.

"Заставам зад кандидатурата на ген. Радев и гарантирам победа на тези избори", заяви Нинова на въпрос какво ще прави, ако левицата загуби този вот. Генералът обясни, че е приел поканата на 2 август, след като чул изявления на военния министър Николай Ненчев по повод неговата оставка. Добави, че не е поставял условия на партията. Към него обаче е имало едно условие - да спечели тези избори. 

На въпрос кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент и дали ще бъде наложен от АБВ, ген. Радев обясни, че това е много сериозна тема, по която той ще изложи виждането си пред цялата коалиция от партии. По-рано той заявил пред социалистите, че възгледите му за социалната политика съвпадат с тези на БСП. В предизборната си платформа партията записа, че новият президент на България трябва да работи за социална държава. 

По-късно социалистите се скараха за формулата на коалицията, от която ген. Радев официално ще бъде регистриран като кандидат за президент. Има мнения срещу АБВ.

 

КОМЕНТАРИ

УУУУ Лево14:34 - 19.08.2016
Прав е Миков у лево никога не е имало демократичност, най - големия пленник на Гоцето е синята Нинова.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK