Красимир Вълчев от Благоевград: Следващите години ВУЗ-овете ще имат много по-малко студенти

Снимка: Infomreja.bg

Образователният министър откри учебната година в ЮЗУ

Тази година за първи път в системата на висшето образование имаме студенти, които са родени почти изцяло в 21-ви век – един век, в който всичко се променя бързо, промени, които ние не можем да предвидим. Децата ще бъдат активни на пазара на труда през 2060 и след това.

Това каза образователният министър Вълчев пред студентите, прекрачващи прага на ЮЗУ за първи път, а някои за пореден на откриването на академичната 2019/2020 година.

Министър Вълчев пристигна в Благоевград специално за церемонията, която започна с поднасяне на венци и цветя пред бюст паметника на патрона на ВУЗ-а, а след това официалните гости поздравиха всички възпитаници на университета.

Днешните деца утре ще се принудени да променят не само работните си места, но и професиите си, затова ще трябва да се учат повече през целия живот – да бъдат много по-интердисциплинарни. От тях ще се налага да имат знания и умения в повече области и ВУЗ-овете трябва да се настроят към тази динамика и трябва да се настроят към този комплекс от знания и умения, които ще бъдат необходими на следващите студенти, допълни Красимир Вълчев пред студентите.

Това, за което имаме голяма увереност, е че ВУЗ-овете трябва да съдействат не само за техните професионални умения, но и за тяхната адаптивност, комуникативност, способност за решаването на проблеми, критично мислене, креативност. Това става с ежедневна работа – а не от сесия на сесия, от изпит на изпит. Студентите трябва да са много по-ангажирани от преподавателите си, затова университетите трябва да са много по-иновативни, заяви пред журналистите министърът.

Следващите години системата ще работи с много по-малко студенти, стана ясно от брифинга с министъра, който успокои: „Съответно ще има възможност да работи повече с всеки един от тях по-добре“.

Ние ще продължим да преструктурираме приема в зависимост от оценката за качество и реализация, която имаме. Ще насърчаваме профилната оптимизация на ВУЗ-овете, които са се създали като специализирани такива. Много по-важно е университетите да бъдат по-свързани с европейските институции и учебни заведения и студентите сами да усетят, че ще са част от едно голямо образователно семейство. Много сектори пък разчитат на широкопрофилните училища като ЮЗУ, категоричен бе Вълчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Аз16:36 - 30.09.2019
Какви ги дрънка този министър, през 2060 година повечето от тези "деца" ще са на оня свят.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK