Откриват ловния сезон на дребен пернат дивеч

Снимка: Infomreja.bg

Преди всеки излет провеждат инструктаж на ловците

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев призова за стриктно спазване на дисциплина по отношение на ловното законодателство и за прилагане на неотложните мерки за неразпространение на Африканската чума по свинете по време на ловните излети този сезон.

Преди откриването на ловния сезон на дребен пернат дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, заместник-министърът взе участие в направения инструктаж на ловците в землището на село Баново, община Суворово, област Варна. Той пожела наслука на всички ловци и здраве на тях и семействата им, като подчерта че най-важното е опазването на човешкия живот и затова ловците не бива да забравят, че на първо място стои безопасността – тяхната, на колегите им и на околните. Той подчерта, че през този сезон ловът ще трябва да се провежда с особена осторожност предвид усложнената епизоотична обстановка от навлязлата зараза от африканска чума по свинете. Затова той призова всички български ловци към умереност и спокойствие при излетите. Заместник-министърът подчерта, че ще трябва да се спазват и задължителни санитарно-хигиенни правила, като се почистват и дезинфекцират обувките след ловните излети с вода и сапун при напускане на ловните територии и преди навлизане в населени територии, както и да се почистват и дезинфекцират ловните стикове и съоръжения и ловното облекло. Необходимо е да се прибират в обезопасени опаковки и да не се изхвърлят в природата и на нерегламентирани места битови отпадъци след консумирана храна, за да се предотврати възможност за разнасяне на заразата. Зам.-министър Добрев припомни и молбата към българските ловци при намиране на трупове на диви прасета или други животни, или такива с нетипично поведение, незабавно да се обадят на телефон 112 и да информират най-близкото горско или ловно стопанство или дирекция по горите, за де се предприемат съответните действия.

Заместник-министърът посочи, че на официалната страница на Изпълнителна агенция по горите ежедневно се актуализира списъкът с ловни участъци и територии, на които е ограничено ловуването предвид на установени случаи на заразени диви прасета с АЧС. 2795 са ловните дружинки на територията на страната, като по последни данни 104 от тях няма да могат да ловуват към момента, предвид на това, че на тяхна територия има установени случаи на диви свине с АЧС.

Атанас Добрев информира, че в ход е предложение за промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с което да може груповия лов на дива свиня да започне с две седмици по-рано и да приключи два месеца след обичайния срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK