Откриха мемориални плочи в памет на загиналите в Първата световна война

Снимки: Infomreja.bg

В градинката пред паметника на загиналите в Балканските войни и Първа световна война в Кюстендил, бяха открити паметни плочи, дарени на Община Кюстендил от достойния родолюбец, щедрият дарител и водещ специалист в областта на онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов.

Тържествената церемония започна с молебен за упокоение на починалите кюстендилци в Първата световна война, отслужен от архиерейския наместник отец Генди Генадиев в съслужие с кюстендилски свещеници.

Историкът Ангел Джонев припомни исторически факти от, случи ли се на 29. септември 1918 година, когато се чуват последните изстрели на оръжията по южния фронт и България излиза от Първата световна война.

"Бедните са думите, с които може да изкаже нашата благодарност към дедите. Трудно се прекрояват граници на днешно време. Единственият начин е с единството на нацията, с културата, икономиката и с това да бъдем по-добри във всяко едно отношение от съседите си", каза в словото си проф. д-р Иван Гаврилов - пазител на паметта за Първата световна война и инициатор за поставянето на мемориалните паметни плочи в града под Хисарлъка, свързани с мястото на Кюстендил и кюстендилци в Първата световна война.

Проф. д-р Иван Гаврилов подари книгата "Тервел - спасителят на Европа" на председателя на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаза и резерва Ясен Ангелов. Книгата "Бойните маршове на честта и славата на България" бе връчена на кмета Петър Пеунов, който да я предаде на диригента на Общински духов оркестър - Кюстендил.

На церемонията присъстваха деца и ученици от клубовете "Млад възрожденец". 

Бяха раздадени 400 порции овчи курбан в памет на загубилите живота си наши съграждани във военните действия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK