Официално България пое председателство на Съвета на ЕС

Снимки: МС

В Народния театър с тържествена церемония бе даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018, предаде БГНЕС. Официалната церемония започна с химна на България, изпълнен от детския хор на БНР.

Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на официалното откриване на българското председателство.

„За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“, каза тя в приветствието си. Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се дели на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. „Готови сме да посрещнем всички предизвикателства“, каза тя.

След Павлова думата взе президентът Румен Радев. „От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа“, каза той. Радев подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението. Затова мотото е "Съединението прави силата".

България е символ на взаимното признаване на религиите, България, която догонва своите съюзници, спаси своите евреи. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС. Сигурността е важен елемент. Конкурентоспособността трябва да се постига чрез инвестиции в образование, подчерта Радев. За да бъде разбрана Европа ни трябва взаимно разбиране. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувствате като у дома си сред римските руини и православните паметници, каза президентът.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева заяви, че страната ни приема председателството като национална и надпартийна кауза. „Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусните решения в ЕС. Имаме политическата воля да насърчаваме българското правителство да работи като честен и неутрален посредник между страните в ЕС, за да се постигнат стратегическите задачи“, каза тя.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща пълната подкрепа на ЕП за българското председателство. Той заяви, че девизът на България „Съединението прави силата“ е избран за мото на българското председателство. „Заедно трябва да преборим предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Трябва да се вслушаме внимателно в очакванията и гласа на гражданите на Европа, за да я направим по-демократична“, каза Таяни. Той подчерта значението на евроинтеграцията на Западните Балкани, която е една от основните цели на българското председателство.

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“… С този цитат на Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на ЕС и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от „Игра на тронове“, каза той.

Стабилност, сигурност благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Добре, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани. Кой, ако не потомците на Спартак са тези, които да направят това. Вие никога не сте губили знаме, вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков за световната купа. Ще се справите, заяви Туск. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че мястото на България е в Европа и в еврозоната. "Комисията ви подкрепя", подчерта той.

Мисля, че след словото на Доналд Туск всяко изказване е неуместно. Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на ЕС е положил толкова усилия да научи нашия език. С тази оценка премиерът Бойко Борисов започна своето слово. "Имаме 6 месеца да положим усилия не само за България, но и за Европа. Да, ние трябва да бъдем модератор, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане следа от това председателство”, заяви Борисов.

„През тези 6 месеца има много събития, които да започнат, които да се развият, други да завършат. Кохезионната политика, сериозни конфликти – Крим, член 7-ми за Полша, изключително важен е проблемът за диалога с Полша. Западните Балкани – надеждите на народите, киберсигурността, сигурността, миграционният поток – все въпроси, на които трябва да се дадат много отговори по време на нашето председателство“, добави премиерът.

След изказването на премиера беше изпълнен химнът на Европа и програмата продължи с концерт. В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари”, Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, инструменталната формация „Булгара” и дуета Крис и Велин.

За периода от 1 януари до 1 юли България се очаква да бъде посетена от 25 000 гости. Шалове за дамите и вратовръзки за господата са част от подаръците, които българските домакини са подготвили. Втората част от подаръка включва монети, пощенска марка, брандиран пакет с българска лавандула и др. Девизът на българското председателство на ЕС е "Съединението прави силата". Цветовете му ще са жълто и синьо. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK