Днес се открива европредседателството, София - арена на протести

Снимка: БГНЕС

Днес, в деня на официалното откриване на председателството на България на Съвета на ЕС, в столицата се очаква да се проведат девет протеста или мирни демонстрации, съобщава БГНЕС.

Само един от предварително заявените протести ще бъде сутринта и няма да е свързан с европредседателството. Останалите осем ще се проведат във вечерните часове. Планираните през целия ден демонстрации са по различни теми – от Истанбулската конвенция, през природен парк „Пирин” до недоволството на полицаите от техните възнаграждения.

Молбата на службите е да няма излишна провокация и агресия. От СО обявиха, че е проведена среща с организаторите и е уточнено, че няма да се допуска засичане на маршрутите на протестите. Софийският социален форум е организирал протест за правата на пенсионерите. Очаква се това да се случи на традиционното място около катедралата "Александър Невски".

На площад "Народно събрание" ще се проведе мирна демонстрация в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция. Събитието се организира от неправителствени организации. Останалите протести са надвечер. Еколозите ще се обявят срещу решението на правителството за строителство в Пирин, а местни жители ще излязат в подкрепа на бизнеса в региона.

Полицаите ще протестират също с искане за по-високи заплати. Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

В часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

От сдружение „Бъдеще за община Банско“ призовават да се съберат хората в подкрепа на зимните спортове в България под надслов „Аз искам да карам ски в България“. На 11 януари шествието ще започне в 18 ч. от ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" и ще продължи в посока Министерски съвет до площад "Александър Невски", където ще прерастне в концерт.

Мероприятието е в подкрепа на правителственото решение за развитие на зимния туризъм и се финансира изцяло, включително и концерта от Сдружение "Бъдеще за община Банско". Противниците на изграждането на втори лифт в Банско пък се събират пред „Попа“ в 18.30 часа.

Церемонията по откриването на Българското председателство започва от 19.00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK