Инаугурацията на Джо Байдън: церемония, ТВ шоу и гости

Снимка: БГНЕС

Заради пандемията от новия коронавирус организаторите са решили да се откажат от парада

Очаква се церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън като 46-ти президент на Съединените щати да е доста необичайна.

Заради пандемията от новия коронавирус организаторите са решили да се откажат от парада по случай встъпването в длъжност на следващия държавен глава. Продължаващото традиционно около два часа шествие се гледа на живо от десетки хиляди хора, които се нареждат по пътя на новия президент към Белия дом. Вместо това телевизиите ще излъчат виртуална версия на парада, в която музиканти, танцьори и други артисти ще участват във видео формат.

В сряда сутринта Байдън, благочестив католик, ще присъства на литургия в църквата “Сейнт Матюс” във Вашингтон, където е поканил и лидерите на Конгреса от двете политически партии.

Сенатор Мич Макконъл и конгресменът Кевин Маккарти ще представляват републиканците, а сенаторът-демократ Чък Шумер и конгресменката Нанси Пелоси също ще присъстват.

След това Байдън ще пътува с кортеж до Капитолия, където церемонията започва в 11:00 ч. сутринта (16:00 централно гринуичко време).

Той ще положи клетва след тази на новоизбраният вицепрезидент Камала Харис, след което ще произнесе встъпителната си реч, по време на която се очаква да очертае визията си за справяне с многобройните кризи в Америка и да представи плана си за „по-добро изграждане на бъдещето“.

Следобед Байдън ще се насочи към Националното гробище в Арлингтън, непосредствено до Вашингтон, за да постави венец на Гроба на незнайния воин, придружен от бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън.

От Арлингтън Байдън ще пътува с кортеж до Белия дом и се очаква да измине последната част от пътуването пеш и да влезе в новия си дом, заобиколен от военен кордон.

Байдън трябва да подпише първите си изпълнителни заповеди малко след пристигането си.

В 20:25 ч. Байдън и Харис ще изнесат реч пред паметника на Линкълн, в чест на 400 000 души, починали от COVID-19 в Америка.

Малко след това актьорът Том Ханкс ще бъде домакин на шоу, наречено “Празнуваща Америка”, което ще бъде излъчено по всички големи американски мрежи.

Джон Бон Джоуви, “Фу Файтърс”, Джон Леджънд, Деми Ловато, Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк и Луис Фонси са сред гостите, които се очаква да се представят.

На церемонията ще пеят Лейди Гага, която ще изпълни националния химн, и Дженифър Лопес.

Очаква се, заедно с церемонията във Вашингтон, да бъдат излъчени и събития, свързани с инаугурацията в други градове на САЩ. Шоуто “Празнуваща Америка” (Celebrating America), ще продължи час и половина.

Само членовете на 117-ия Конгрес ще могат да бъдат на Капитолийския хълм и всеки от тях ще може да покани по един гост. По-рано бе издадено и предупреждение за намаляване на броя на акредитираните журналисти, които да отразят събитието.

В изключителен ход, който разкрива тежката ситуация, в която президентът Доналд Тръмп напуска нацията, целият Вашингтон ще бъде затворен в сряда. Има опасения, че непокорните привърженици на Тръмп, които нахлуха в Капитолия, ще се върнат, което поражда загриженост за безопасността на Байдън, Камала Харис и други високопоставени лица, присъстващи на церемонията на открито.

Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-съкратен формат.

Тази година във Вашингтон има по-голяма концентрация на американски военни, отколкото контингентът в Ирак и Афганистан. На няколко пресечки от площадката за церемонията по встъпване в длъжност пред западната фасада на Капитолия са издигнати масивни железни и бетонни прегради.

Центърът на Вашингтон остава най-охраняването място в страната с контролни пунктове, военни отряди и двуметрови заграждения. За да се гарантира сигурността по време на церемонията се очаква в столицата да пристигнат допълнително военни, като в деня на инаугурацията броят им ще достигне около 25 000.

Забранени са резервациите в хотели и други места за настаняване, а 13 станции на метрото ще бъдат затворени.

Действащият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, планира да отлети от Белия дом с хеликоптер малко преди встъпването в длъжност на демократа Джоузеф Байдън. Тръмп ще пътува до Флорида с Air Force One, като по този начин ще пропусне всички официални церемонии в столицата.

Това ще бъде първият в историята на Съединените щати случай, при който отиващият си президент ще пропусне встъпването в длъжност на своя приемник.

Настоящият президент на САЩ ще проведе своя прощална церемония в деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, суобщава „Гардиън“. Събитието ще се проведе на военното летище в Мериленд рано сутринта в сряда, 20 януари, няколко часа преди инаугурацията на Байдън. Според изданието, Тръмп иска да види на последната си церемония като президент военен парад и да се сбогува със своите привърженици, сътрудници, настоящи и бивши служители в неговата администрация. В поканите, изпратени от Белия дом, се посочва, че церемонията ще се състои в 8:00 сутринта. Гостите трябва да пристигнат до 7:15 сутринта и да не носят със себе си огнестрелни оръжия, боеприпаси, експлозиви, лазери или пистолети-играчки.

Настоящият вицепрезидент Майк Пенс ще присъства на церемонията за инаугурацията на Байдън.

Бившият президент на САЩ от републиканската партия Джордж Буш също ще присъства на инаугурацията, заяви началникът на кабинета му Фреди Форд.

“Свидетелството на мирния трансфер на власт е отличителен белег на нашата демокрация, която никога не остарява”, се казва в изявление на представителят на Буш. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK