Денис Кираджийски от ПМГ – Гоце Делчев, е на второ място в национален конкурс за есе

Снимка: Личен архив

В географски и философски аспект той разглежда връзката между промените на климата и човека

Деветокласникът Денис Кираджийски от ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев, е на второ място в организирания от Информационен център за растителна биотехнология на Агробиоинститут-София, национален конкурс за есе „Климатът се променя! А аз?“.  В него са участвали повече от 230 души, и то не само от България, а и от Испания, Италия, Холандия и Кипър.

В първата част на разработката си младият есеист развива тезата за това, че промяната на климата, причинена от човека, оказва въздействие и върху самия него. 

“Човекът и климатът са в тясна взаимовръзка. Хората все повече влияят на климата и температурата на земята, като изгарят изкопаеми горива, изсичат дъждовни гори и отглеждат добитък. Това добавя огромни количества парникови газове към тези, които се отделят по естествен път в атмосферата, засилвайки парниковия ефект и глобалното затопляне“, пише той. 

Освен в географски аспект, Денис разглежда темата и във философски план.Тук той припомня мисълта на известния музикант и общественик Пол Дейвид Хюсън: "Ако нямаш нещо, това означава, че не се нуждаеш от това сега; ако не знаеш нещо, можеш да го почувстваш…“

Есето завършва с въпрос към въображаемата аудитория: „Ако сте решили, че трябва да промените някои неща у себе си, трябва да се себеутвърждавате, развивате и да атакувате източника. А източникът е не кой да е, а самите вие. Моят източник се казва „аз“. А твоят?“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK