ОДМВР - Кюстендил с препоръки за безопасност по време на коледните и новогодишни празници

Снимка: Infomreja.bg

ОДМВР - Кюстендил изготви препоръки за безопасност по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Преди празниците много хора се подготвят за пътуване, за да не се помрачават празничните нагласи и за да не попаднете в рискови ситуации, имайте предвид препоръките на Пътна полиция.

Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очаквани усложнения.

Преди да потеглите прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло.  Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

Не потегляйте с неподходящи гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.

Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.

При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Крайно опасно е рязкото използване на спирачките, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако  още не е освободено.

Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

При образуване на колона на автомагистрала, не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията,   снегопочистващи машини. При застигане на колона, изчакайте. Неразумният опит да я изпреварите, ще доведе до затваряне и на лентата за насрещно движение, от което следва задръстване.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.

Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.

Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен и напълно оборудван. Не се поддавайте, ако вашите близки и приятели настояват да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g