ОД МВР: На Люси Манова е съставен акт за нарушаване на обществения ред

комисар Георги Костов, снимка: infomreja.bg, архив

Областната дирекция на МВР - Благоевград излезе със свое становище относно задържането на организаторката на вчерашния протест срещу ЧЕЗ - Люси Манова.

"На 4 февруари в Първо РУП Благоевград е получено Уведомително писмо от Община Благоевград относно даване на разрешение за провеждане на ефективен протест на същата дата за времето от 18:00 часа до 21:00 часа пред офиса на ЧЕЗ на бул. „Св.Св.Кирил и Методий”.

Протестът е организиран от ГС „Сила” с председател Людмила Спасова и е охраняван от служители на 01 РУП Благоевград. Към 18:40 часа, полицейските служители са установили, че г-жа Спасова, в качеството си на организатор на протеста е дала указания на участниците да се насочат към зала „22 Септември” на Община Благоевград.

С това си действие тя не е изпълнила поетия ангажимент за място на провеждане на протеста, като по този начин е нарушила даденото й предварително писмено разпореждане за стриктно спазване на обществения ред и ЗДП по време на митинга.

Това задължение е вменено от разпоредбата на чл. 9 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и от чл.13 от Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред на Община Благоевград. На същата дата от 19:00 часа в зала „22 септември” е насрочено за провеждане друго мероприятие на политическа структура, неохранявано от полицейски служители.

При насочване на протестиращите, на г-жа Спасова е отправено устно разпореждане да се придържа към разрешеното и от Община Благоевград място за провеждане на протестните действия. При придвижване на протестиращите са извършени нарушения на ЗДП и са създадени реални предпоставки за реализиране на ПТП, предотвратени от своевременното регулиране на движението от органите на полицията.

Пред зала „22 септември” част от протестиращите са скандирали обидни агресивни квалификации по адрес на участниците в провежданото мероприятие вътре в залата. Възникналата ескалация на напрежение е предотвратена от полицейските служители. За недопускане на потенциален конфликт между участниците в двете мероприятия, на г-жа Спасова отново е отправено устно полицейско разпореждане на основание чл.55 от ЗМВР да прекрати вече незаконния протест.

Тъй като същата не е предприела никакви действия за прекратяване на организираното от нея мероприятие и предотвратяване на по-нататъшни нарушения на обществения ред, в 19 часа е задържана и  отведена в 01 РУП Благоевград, където е оформена заповед за задържането й на основание чл.63  от ЗМВР.

Снети са й обяснения по случая, изготвен е констативен протокол за извършеното нарушение и след отпадане основанието за задържането й в 21:45 часа на същата дата е освободена, като й е връчена призовка за явяване на 05.02.2013г.в 10:00 часа.

Материалите по случая са докладвани на кмета на Община Благоевград и на 05.02.2013г. от служител на Общинска администрация – Благоевград на г-жа Спасова е съставен АУАН за извършено от нея нарушение по чл. 13, ал.1 от Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

По време на охраняваното мероприятие от страна на полицейските служители не са използвани физическа сила и помощни средства.

В ОД МВР - Благоевград към момента няма постъпили каквито и да е жалби от участници в мероприятията".

 

комисар Георги Костов, снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK