Очевидци на наводнението през 1954 г.: Справихме се, защото бяхме единни

свидетели и пострадали от голямото наводнение в Благоевград през 1954 г. на почетна сесия на Общинския съвет по случай 60-години от бедствието.

Справихме се с бедствието, защото бяхме единни. Това заявиха свидетели и пострадали от голямото наводнение в Благоевград през 1954 г. на почетна сесия на Общинския съвет по случай 60-годишнината от бедствието.

На 2 юли 1954 г. река Джумайска Бистрица, която пресича града, излиза от коритото си. Воден талаз, висок 5-6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, за минути залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици.

Тогавашната статистика за нанесените щети сочи 13 жертви и 58 наводнени къщи, 31 от които напълно негодни за обитаване.

„Бях 12-годишна, когато бе залян квартал „Вароша“. Видях как водата влачеше всичко по пътя си – дървета, животни, огромни камъни. Никога няма да забравя гледката. Справихме се благодарение на ентусиазма на хората, които се включиха в борбата със стихията. Участвахме и ние, децата“, сподели на заседанието в зала „22 септември“ Роза Ангелова, загубила двама свои близки в наводнението.

Спомените си от онова време разказа и бившата учителка Йорданка Филипова: „По радиоточката съобщиха, че идва бедствие. Баща ми веднага изкочи навън и се втурна да помага. Успял е да спаси живота на давещ се мъж, когото извадил от тинята, но след това водата го отнесла, огромно дърво го ударило по слепоочието и той загинал“.

Тържествената сесия бе открита с минута мълчание в памет на жертвите. С почетни знаци и грамоти председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и заместник-кметът Валери Смиленов наградиха строители и доброволци, участвали във възстановяването на града.

Фотоси и документи, запечатали страшната картина на наводнението и неуморния труд на мъже, жени и деца, бяха показани в изложба пред зала "22 септември".

Автор на снимките е Александър Маринчев, който успял да заснеме моменти от разразилия се пред очите му воден ад.

Разположени на 14 табла, фотосите представят работата на спасителите, главно войници от местния гарнизон. На тях е видно как местни жители и военнослужещи се включват в акцията по разчистване на ул. „Александър Стамболийски“ и площад „Мите Марков“.

Особено ценни са кадрите, които отразяват разчистването на града след бедствието и изграждането на канализацията на река Бистрица.

Материалите, показани в експозицията, са съхранявани във фондовете на Регионалния исторически музей и Държавен архив – Благоевград.

Веднага след заседанието на местния парламент бе открита и паметна плоча в знак на признателност към жертвите на стихията и гражданите, помагали при възстановителните дейности.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Бившата учителка Йорданка Филипова загубила баща си Владимир Цеков в голямото наводнение през 1954 г.
С минута мълчание бе почетена паметта на жертвите
свидетели и пострадали от голямото наводнение в Благоевград през 1954 г. на почетна сесия на Общинския съвет по случай 60-години от бедствието.
свидетели и пострадали от голямото наводнение в Благоевград през 1954 г. на почетна сесия на Общинския съвет по случай 60-години от бедствието.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK