Очакванията от новия програмен период обсъдиха общините в Кюстендилско

снимка: ОИЦ - Кюстендил

Предизвикателствата и очакванията през новия програмен период 2014-2020 г. бяха тема на поредица от срещи, които екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Кюстендил проведе от 10 до 19 декември в общините Бобошево, Кочериново, Невестино, Рила и Трекляно.

На участниците в срещите беше представена информация за процеса на програмиране на Новия програмен период, като беше подчертана ролята на Споразумението за партньорство – основния договор, който България предстои да подпише с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. по отношение на помощта от  Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) през 2014-2020 г.

По своята същност Споразумението за партньорство представлява обща стратегия на държавата, нейните приоритети и организацията за ефективно и ефикасно използване на  ЕСИФ. Акцент по време на срещите беше поставен на провежданите реформи в Политиката на сближаване 2014-2020 г., сред които тематичните цели в бъдещата Кохезионна политика и въвеждането на условия за отпускане на средства - т.нар. предварителни условия, наложени от Европейската комисия като гарант за ефективността на инвестициите по линия на еврофондовете.

В презентацията беше поставен фокус и на интегрирания подход за териториално развитие – инструмент за осъществяване на целенасочени инвестиции към определени територии за преодоляване на съществуващи различия в развитието на отделни региони.

Интерес на срещите предизвикаха обобщените резултати от анкетното проучване, което екипът на ОИЦ проведе в област Кюстендил сред бенефициенти по оперативните програми.  Проучването бе част от  националната инициатива „Научени уроци”, чиято цел е да се установят къде са т.нар. „критични места" при изпълнението на проекти, финансирани със средства от европейските фондове и да се предложат начини за тяхното преодоляване.

Участници в срещите се обединиха около изведената в анализа на проучването необходимост от намаляване на административната тежест, като апелираха за облекчаване на процедурите при кандидатстване и отчитане на проекти и подобряване на комуникацията с управляващите органи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK