Кюстендилска област е вече в червената зона, затягат се мерките

Снимки: Областен щаб

Взетите по време на Кризисния щаб решения ще бъдат регламентирани в заповед

Област Кюстендил е вече в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта е 144 души. Показателят двуседмичен ръст на заболяваемост към вчерашна дата е 123.17 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на днешното извънредно заседание на Областния кризисен щаб, свикано по спешност от областния управител на Кюстендил и председател на Щаба Виктор Янев. 

След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно решиха от утре, 27 октомври, до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта. Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият Ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. 

По време на Кризисния щаб се взе решение също да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито.  

Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ „Неофит Рилски“ в град Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище. 

Взетите по време на Кризисния щаб решения ще бъдат регламентирани в заповед на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. 

„Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб Виктор Янев. 

Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил за съответния период са общо 48, а в Дупнишка община – 71 човека. 

От представените данни от РЗИ – Кюстендил стана ясно, че към момента има 133-ма на домашно лечение, 190 души са под карантина, излекуваните са 589, хоспитализирани са 24 души, а починалите – 37. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK