Очакваната средна продължителност на живот е 73.4 г. в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Жените живеят повече от мъжете

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на област Кюстендил, изчислена за периода 2017 - 2019 г., е 73.4 години, като спрямо предходния период 2016 - 2018 г. остава непроменена.

Средната продължителност на живота в областта е под средната за страната - 74.9 години. Стойността на показателя варира от 72.8 години в областите Враца и Сливен до 76.7 години в областите Кърджали и София (столица), като общо в осем области очакваната средна продължителност на живота е над средната за страната.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

В област Кюстендил средната продължителност на живота при мъжете е 69.3 години, а при жените - 78.1 години. Най-голяма е разликата между двата пола в областите Кюстендил (8.9 години), Перник (8.2 години) и Смолян (8.1 години), а най-малка - в областите Кърджали и София (столица), съответно 5.7 и 6.2 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d