Очаква се затваряне на "Кулата" за българи, твърди икономист

Снимка: Infomreja.bg

Не тестват всички преминаващи

„По-строгият контрол по границите е, защото Гърция иска да спаси туристическия сезон. Гърция, освен желана, иска да е и безопасна туристическа дестинация“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ икономистът Плутархос Маридакис по повод масовото тестване на туристите на ГКПП „Кулата“, предаде btvnovinite.bg.

Има огромна динамика, ако тенденцията продължи с такъв темп, има вероятност да има ограничение и за българите, както има за сърбите, коментира той по повод нарастващия брой новозаразени с коронавирус у нас.

По думите на Маридакис приходите от българските туристи на сезон са около 150 млн. евро, докато от сръбските и румънските е по 300 млн. евро.

Гърция се опитва да постигне спад от 50% на туристическия сезон. 90% от гърците са декларирали, че ще побиват в родната си страна, каза още икономистът.

Опроверга се и информацията, че ще изследват всички влизащи в Гърция. Инструкциите са да се правят по около 3000 PCR теста на ден.

Туристите, които имат положителен резултат, ще бъдат издирвани от властите по декларацията, която са попълнили, за да влязат в Гърция. Те имат избор – или да се върнат в своята държава транзит, или да останат в посочен от гръцките власти хотел за 14 дни.

Карантинният период, както и настаняването в болница, ако е необходимо, са за сметка на гръцката държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK