Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Снимка: БГНЕС

В този час на здравния министър Петър Москов се повдигат обвинения за три престъпления, свързани с даренията на ваксини от България към Турция и обратно. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от News.bg. Утре всички министри от втория кабинет "Борисов" ще бъдат разпитани в Столичното следствие. 

С решение на Министерския съвет от 28 май 2015 г. е одобрено дарение на ваксини, така че двете страни да се снабдят с ваксини, необходими за нуждите на имунизационния календар на България и Турция. България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, а в замяна в България пристигнаха 200 000 ваксини за детските имунизации.

На 9 юли 2015 г. министърът на здравеопазването Петър Москов, в съучастие със зам.-министър Адам Персенски, с цел да бъде набавена облага за турското здравно министерство, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето и в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина. От това са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер, обяви на Арнаудова.

Москов е приел дарение от 100 000 ампули пентаксим и 100 000 ваксини Еувакс. Освен, че дарението е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба, МЗ е заплатило ДДС в размер на 323 000 лева и разходите по доставката на ваксините.

В този размер са имуществените вредни последици за МЗ. Неимуществените вредни последици се изразяват в създаване на недоверие в авторитета на Здравното министерство, създаване на недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца. В Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина са разписани правилата, по които може да се осъществи дарение. Изисква се разрешениеот Изпълнителната агенция по лекарства, каквото обаче не е издадено, уточниха на брифинга.

Второто обвинение на Москов е свързано с износа на ваксини. По силата на междуправителствено споразумение България дарила ваксини срещу туберкулоза на Турция. С износа на ваксините през септември 2015 г. Москов отново нарушил закона.

Пет месеца по-рано той отправил писмо до държавното дружество "Бул био", с което възложил на държавното дружество да произведе за нуждите на България въпросното количество ваксини. Москов поел ангажимент, че стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерството на здравеопазването. Москов не заплатил на държавното дружество ваксините.

На 27 ноември 2015 г. изпълнителният директор на "Бул био" трябвало да подпише предварително изготвен договор за дарение, по който държавното дружество дарява всички ваксини на МЗ. Така, Москов анулирал задължението на МЗ към дружеството "Бул био". 413 317 лв. струвало производството на ваксините и това е настъпилата щета за държавното дружество. Здравният министър в оставка целял да не заплаща производствените разходи по изработката на ампулите и да ощети държавното дружество, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Третото обвинение на Москов е за безстопанственост. Миналата седмица от Софийската градска прокуратура (СГП) повдигнаха обвинение на длъжностното лице от състава на "Бул био"- Росен Алексиев. Той позволил произвеждане на ампули в база на дружеството, която няма разрешение за производство и съхранение на ваксини. Произведени били над 1 млн. ваксини на стойност 110 302 лв. Тези ваксини подлежат на унищожаване заради липсата на разрешително.

Преди натоварването на ваксините за износ, разследващият екип е отишъл на място и задържал цялото количество ваксини. Те са иззети като веществено доказателство. Москов не осъществил достатъчен контрол върху дейността на Росен Алексиев, който към онзи момент бил директор на "Бул био".

Зам.-министър Адам Персенски е обвинен, че умишлено подпомагал и улеснил Москов да извърши престъпленията по служба. Персенски бил деен помощник на Москов, посочи Арнаудова.

Досъдебното производство е образувано на 14 април. Прокурорите били готови да повдигнат обвинения още през септември, но от държавното обвинение не желаели да се политизират действията им и затова изчакали. "Съзнателно е взето решение за повдигане на обвинения след приключване на кандидат-президентската кампания", заключи Арнаудова.

По-рано днес бе обвинен и заместник-здравният министър Адам Персенски в длъжностно престъпление.

 

КОМЕНТАРИ

ddd09:05 - 22.11.2016
Бай ви Москов и синът на Местан направиха далаверата на годината а Вие мили драги само лаете :Д Ама нали знаете че куче дето лае не хапе.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK