Записи от камери разплитат случая със смъртта на 8-годишно в Мездра

Снимка: Infomreja.bg

Районна прокуратура-Враца, няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи

Във връзка със засиления медиен и обществен интерес по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра, Районна прокуратура-Враца, съобщава:

Образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

До настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия по реда на чл. 223 от НПК.

Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в гр. Мездра и в околни села.

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Т.Т.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в гр. Мездра.

Внесени са искания по чл.159а от НПК за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Д.Й. за престъпление по чл. 338, ал.3 от НК, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд- Мездра, от 11.01.2021 г.

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й.  

Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Ръководството на Районна прокуратура-Враца, няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK