Обвиниха двама от "Джи пи груп" за пране на пари

Източник: G. P. Group

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса "Джи пи груп".

Двамата са привлечени като обвиняеми от държавното обвинение за това, че от началото на 2014 година до 7 октомври 2018 година са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери, съобщава News.bg.

На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари. Образуваното по случая досъдебно производство е след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата е запорирана от прокуратурата.

Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи пи груп". Става въпрос за същото лице, наредило превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина.

Двамата обаче не са задържани от родните власти. Спецпрокуратурата е наложила мерки за неотклонение "парична гаранция", съответно в размер от 30 000 и 15 000 лева.

В началото на месец октомври главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по сигнали за дейността на строителната компания "Джи Пи груп". Тогава обвинител номер 1 заяви, че след сигнал на сайта "Биволь" и вицепремиера Томислав Дончев прокуратурата е запорирала паричен превод на фирмата за 14 млн. евро от България към чужда банка.

Междувременно от компанията посочват в позиция, че "Джи Пи груп" няма запорирани средства. Имало запор на компании, свързани със строителната фирма. "Джи Пи груп" оказвали и пълно съдействие на разследващите.

Заради разследването два големи проекта, поети от компанията, бяха върнати в начална точка. Става въпрос за тунелът "Железница" от АМ "Струма", както и трасето на столичния трамвай №5.

Случаят придоби известност по време на разследване точно на "Джи Пи груп" журналисти бяха арестувани, защото са отишли на място да установят как се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП. Задържаните бяха Димитър Стоянов от сайта "Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project. Заедно с адвокат, който бил с тях, са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването.

По случая със задържането им беше поискано товашния главен секретар на МВР и сега вътрешен министър Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор "Сигурност". И омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същите публикации беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", а премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване от длъжност на всички служители, споменати в журналистическото разследване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK