Обвиниха двама бивши шефове на НЕК за неизгодна сделка за АЕЦ „Белене”

Снимка: News.bg

Двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) са обвинени за сключване на неизгодна сделка. От нея е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро, съобщават от прокуратурата. 

Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Любомир Велков и Мардик Папазян. От 14 октомври двамата са обвинени за това, че на 28 ноември 2007 г. като главни изпълнителни директори на НЕК съзнателно са сключили неизгодна сделка - "Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", България" на стойност 205 млн. евро. Сделката е сключена с президента на руското Затворено акционерно дружество "Атомстройекспорт". Вредата за НЕК е в размер на 77 172 475 евро. 

В същото време парламентът възнамерява да създадевременна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта "Белене" за периода от 2006 г. до края на септември 2016 г. Тези решения били довели до огромни задължения за българската страна. "Росатом" пък очаква страната ни да плати реактора за "Белене" до края на годината. Очаква се и разрешение от руските спецслужби наши експерти да заминат за Русия и инспектират реактора, който трябва да си платим. 

Със сключения договор Любомир Велков и Мардик Папазян са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението му. Със стойността на тези разходи трябвало да се намали цената, която е заплатена от купувача "Атомстройекспорт" за оборудването от АЕЦ "Белене".

От държавното обвинение поясняват, че съгласно подписания договор за сметка на нашата електрическа компания са всички разходи, които са свързани с изследването на оборудването и на техническата документация от купувача, с опаковането на оборудването и техническата документация, маркировка на товарните единици, комплектация на съпроводителната документация. 

Велков и Папазян са поели за сметка на НЕК всички разходи за товареното на оборудването на транспортните средства и разтоварването му, разходите на всички превозвачи, транспортирането на самото оборудване и на техническата документация до получавателя в Русия. Те са поели разходите за транспортното застраховане на оборудването при транспортирането му от България до Русия и ремонтно-възстановителните дейности там.

НЕК е поела разходите и за митническото освобождаване, за да бъде пуснато оборудването в свободно обръщение в Русия, като и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора, допълват от прокуратурата.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, става ясно още от съобщението до медиите. Тази стойност е намалена със 77 172 475 евро.Това е станало благодарение на подписания на 28 ноември 2007 г. договор. Тази сума представлявала признати и приспаднати недокументирани разходи. Именно тази сума представлява и вредата за НЕК. От държавното обвинение подчертават, че щетата е значителна и деянието представлява особено тежък случай.

Любомир Велков и Мардик Папазян са сключили неизгодната сделка, без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие.

На двамата обвиняеми са взети мерки за неотклонение "подписка".

От прокуратурата допълват, че разследването продължава, като се очаква под наказателна отговорност да бъдат подведени и други виновни длъжностни лица. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK