43% от трудещите се смятат, че работата им се отразява негативно

Валентин Златински, снимка: infomreja.bg

43% от работещите българи са на мнение, че работата се отразява негативно на тяхното здраве, в това число от умора - 45,5%, болки в гърба-37,2%, мускулни болки-в рамената, врата и крайниците-31,9%. Това обяви шефът на Дирекция "Инспекция по труда" - Кюстедил Валентин Златински.

Най-сериозни рискове за здравето крият секторите: ”Образование”-77%, “Хуманно здравеопазване и социална работа”-63% и “Добивна промишленост” -55%.Рисковите сектори са:”Селско, горско и рибно стопанство”,”Добивна промишленост”, ”Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия”.

Идентифицирани са 13 най-рискови сектора-извънредният труд, допълнителната работа, организация на работното време, на отпуските, на почивките, условията на труд.

От Инспекцията по труда в Кюстендил обявиха, че данните са от изследване по проект ”Превенция на безопасност и здраве при работа-работа-сигурност, живот”, който се реализира от Изпълнителна агенция “ГИТ".

Резултатите са на база включените в изследването 200 000 работещи в секторите на икономиката и предприятията в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK