Плевенската болница е готова да преструктурира допълнително легла

Д-р Кирил Ананиев, снимка: МЗ

Болницата е създала необходимата организация за справяне със ситуацията

Моята работа е здравната ни система да издържи на извънредната ситуация, при която едновременно имаме потвърдени случаи на новия коронавирус и обявена национална грипна епидемия. Днес на Министерски съвет се взеха много сериозни решения и необходимият на здравната система финансов ресурс ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при посещението си в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. На място той се запозна с готовността на лечебното заведение да реагира по отношение на COVID-19 и грип тип Б.

Университетската болница в Плевен е създала необходимата организация за справяне със ситуацията, посочи здравният министър. Лечебното заведение има готовност да преструктурира допълнително легла и да пренасочи квалифициран медицински персонал от други структури към инфекциозната клиника на болницата, ако това се наложи.

Въпреки че лечебното заведение в момента разполага с достатъчен брой лични предпазни средства, днес на университетската болница бяха предоставени допълнителни количества. След като личните предпазни средства, договорени с Турция, пристигнат у нас, Плевен и Габрово ще бъдат обезпечени с още защитни комплекти. Това стана ясно още от думите на министър Ананиев.

Пред медиите министър Ананиев посочи, че двамата мъже, чиито проби са положителни за новия коронавирус, са в добро общо състояние и нямат оплаквания. Той припомни мерките, които гражданите трябва да вземат по отношение на лична хигиена, ограничаване на социални контакти и информираност от достоверни източници. Особено внимание министърът обърна на въведения от днес карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

В момента България разполага с близо 740 инфекциозни легла, 230 от които на този етап са свободни. В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация от лечебните заведения за недостиг на легла, а освен това имаме готовност да удвоим броя на инфекциозните легла за 24 часа, обясни здравният министър в рамките на брифинга.

От Плевен министър Ананиев отпътува за Габрово, където ще посети МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK