Деца изработват глинени модели на пещи в двора на музея в Кюстендил

Снимка: Личен архив

От 21 до 23 август малки и големи се включват в станалата традиционна Музейна работилница

Десетки деца се включват в изработването на глинени модели на пещи за хляб в двора на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Музейната работилница през този месец е посветена на празника „Панагия – Въздигане на хляба”, който е единствен по рода си и се провежда за 12-а поредна година в Кюстендил.

„Идеята ни е да насочим вниманието на децата към епохата, от която датира производството на хляб – шесто хилядолетие преди Христа. Заниманията ще се фокусират върху изработване на глинени модели на пещи, каквито в оригинал присъстват в археологическата експозиция и могат да бъдат разгледани.

Това са находки от новокаменната и каменно-медната епоха, представляващи умалени копия на истинските пещи. Обикновено, върху стените им има украса от прави и начупени линии, точки и др.“, обяви експертите от Регионалния исторически музей.

Особен интерес представлява моделът на пещ с врязан календар при основата и дръжка с глава на животно, вероятно змия. Предполага се, че тази пещ е една от най-старите познати досега в Европа.

Музейната работилница ще се проведе на 21, 22 и 23 август 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK