Собственици на хотели и заведения в Банско срещу Закона за шума

Снимка: Infomreja.bg

Предприемачи, собственици на хотели и заведения от град Банско изразяват сериозните си опасения по повод поредните идеи за законова промяна, лансирани от лидерите на партии. Бизнесът е обезпокоен от текстовете, които биха затруднили изключително много туристическия бранш.

Настояваме за отлагане на Закона за шума, за да се проведе дебат с бизнеса, местната власт и  неправителствени организации, като изразители на активна обществена позиция.

Зимната столица на България, както е известен по света град Банско, работи усилено за утвърждаването си като предпочитана дестинация за целогодишен туризъм. През лятото курортът е домакин на  5 музикални фестивала, които се провеждат на открито.  По тази причина някои текстове и санкции, предвидени да влязат в сила чрез Закона  за шума, сериозно притесняват нашите членове. В никакъв случай не оспорваме необходимостта от въвеждане на ясни правила. Но като хора, които осигуряват препитание на стотици  семейства считаме, че те не бива да са непосилни за изпълнение и да поставят под общ знаменател    музиката и развлеченията с  шума, който е нарушение на спокойствието на жителите и гостите на курортите.

Под заплахата от петцифрени глоби за музика от заведение след 23 часа,  собственикът му ще бъде принуден да затваря след определения час, което неминуемо ще бъде оценено от гостите на Банско и на България като влошаване на качеството на обслужването. В подкрепа на позицията на кметове от Черноморието, предприемачите в Банско настояват за широко обществено обсъждане на Закона за шума и приемането му, след като  бъде намерен  балансиран за всички страни  вариант.

Това се отнася и за проекта на Закона за устройство на територията, който предвижда  промени в изискванията за преместваемите заведения. Считаме, че приемането на подобни текстове сега, без да е преценен икономическият им и социален ефект, само ще създадат напрежение сред бранша. Положителните резултати, постигнати от нас и от колегите ни от другите курорти през зимен сезон 2017/2018 г, ни дават самочувствие да настояваме пред управляващите за законодателство, което подпомага развитието на малкия и среден туристически бизнес, а не създава пред него допълнителни трудности, се казва в декларация, изготвена от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK