Приемат антикорупционния закон до края на годината

Снимка: БГНЕС

Второто четене на антикорупционният закон започва утре. Законът трябва да бъде приет до края на годината. Това заяви в ефира на БНТ правосъдния министър Цецка Цачева.

Тя обясни, че са предвидени промени и в Наказателния кодекс корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Всички това е посочено в препоръките на ЕК.

Цачева е категорична, че няма препоръка, по която не се работи. Отчитало се и в доклада.

Докладът на ЕК е обективен. Отчетен е прогреса по препоръките от януарскиядоклад, изтъкна правосъдният министър.

По думите й правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет.

Мерките, които са предприети обхващат периода до края на годината. В края на следващата година се очаква следващият доклад на ЕК. Правосъдният министър предполага, че тогава ще има повече яснота как действат нормите, които в момента се осъществяват, каза Цачева.

Създадена работна група проучва опита на държави членки на ЕС, близки по устройство в съдебната система, отговори Цачева на въпрос относно главния прокурор, председателя на Върховен касационен съд и председателя на Върховен административен съд.

Министърът на правосъдието обясни, че работата е по зададени параметри от Конституцията. Тя предположи, че в рамките на месец може да излязат с предложение за законодателни инициативи , "за да удовлетворим очакването да има равнопоставеност между "тримата големи" в съдебната власт".

"И към този момент те не са безконтролни, в промените за закона съдебна власт са предвидени правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават обяснения и пред Висшия съдебен съвет, в качеството си на негови членове", изтъкна министър Цачева.

Цачева е оптимист, че няма да се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав на най-висшия съдебен орган. По думите й всичко е важно и в състава на ВСС няма "по-малковажни" и "по-важни неща".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK