Обсъдиха освобождаването от винетна такса на участъци от републиканската пътна мрежа

Снимки: ОА - Кюстендил

Срещата бе във връзка с подадени към АПИ искания за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа

Работна среща на ръководството на Областно пътно управление – Кюстендил, общински кметове от областта и представители на местната власт се проведе днес в Областна администрация – Кюстендил.

Срещата бе във връзка с подадени към АПИ искания за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса. В срещата се включиха областният управител Виктор Янев и директорът на ОПУ – Кюстендил Юлияна Божилова.

В хода на разговора бяха разгледани и коментирани възможностите за освобождаване на участъци от републиканските пътища. Бяха обсъдени и необходимите финансови средства за поддържане на евентуалните изключени участъци.

До края на тази седмица общините от областта трябва да изпратят, ако имат, писмено искане за подписване на споразумение за съвместно финансиране с АПИ - Областно пътно управление - Кюстендил. За да отпадне винетната такса за предложените участъци от републиканската пътна мрежа, общините трябва да подпишат това споразумение с ОПУ – Кюстендил. Уточнено бе, че тези споразумения касаят само винетната такса, не ТОЛ таксата.

По време на работната среща бе коментирано също, че ако това споразумение бъде подписано от община, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5 000 лв./км. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3 000 лв./км. (приведена дължина), за II клас – 2 000 лв./км. (приведена дължина) и за III клас – 1 000 лв./км. (приведена дължина).

По време на срещата директорът на ОПУ – Кюстендил, Юлияна Божилова направи още разяснения относно стартирането на ТОЛ системата.

Припомнено бе, че на територията на област Кюстендил ТОЛ система и платена такса ще има на път I-6 ГКПП „Гюешево“, границата с Перник през Конявската планина, на І-1/E79 – границата област Кюстендил с област Перник и област Благоевград, както и на автомагистрала „Струма“. Това се отнася само за тежкотоварни превозни средства над 3,5 т. и за автобуси. Плащането за ТОЛ системата и винетната такса отпада за урбанизираните територии на населените места на територията на област Кюстендил.

      

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK