Балтова от Банско: Има оптимизъм от страна на бизнеса на базата на опита в КОВИД ситуация

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви служебният министър доц. Стела Балтова

Има оптимизъм от страна на бизнеса на базата на опита в КОВИД ситуация. Туристическият сектор заслужава аплодисменти, защото успя да бъде устойчив. Той не спря тази работа през летния и зимния сезон. Сега бизнесът има по-добра готовност за организирането на сезона.

Това обяви служебният министър доц. Стела Балтова. Тя проведе в Банско работна среща с представители на бизнеса и държавни институции за обсъждане на неотложните мерки и действия за подготовката на зимния сезон.

В обсъжданията се включи и заместник- кметът на община Банско Стойчо Баненски, които изрази оптимизъм към предстоящата зима с оглед на опита, който Банско натрупа от предходния зимен сезон в условията на COVID-19 и след успешното фестивално лято с

голям брой туристи. Допълни, че е нужна повече помощ от държавата, тъй като Банско е двигател на икономиката на четири общини. От концесионера на ски зона „Банско“ увериха, че имат точна и ясна организация, и изработена стратегия за спазване на мерките. На срещата Министерството на туризма представи и планираните маркетингови активности за предстоящата зима 2021/2022. Осигуряването на качеството на зимния туристически продукт ще бъде гарантирано с помощта на Комисията за защита на потребителите, БАБХ, РЗИ, ГД „Национална полиция“ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, които се включиха в дискусията с конкретни предложения и обсъдиха бъдещи съвместни действия.

Най-важното е да има информационно осигуряване, тоест мерките, разписани в плана на МЗ, да бъдат спазвани, но и ние имаме указания за работата на обектите в ски курортите, за ски съоръженията. Те ще бъдат актуализирани с напредването на сезона. Те ще бъдат оповестени на всички възможни места. Ще има строг контрол от страна на РЗИ и БАБХ. Най-важното е, че се наблюдава оптимизъм относно предстоящият сезон, който трябва да бъде обезпечен със сигурността на дестинацията – тоест да превърнем България в една зелена дестинация, в която се спазват всички мерки и подобрим индикаторите, за да не навлизаме в ситуация на ограничителни мерки, каза Балтова.

Всички се обединихме около това, че мярката 60/40 трябва да продължи, защото тя е най-благоприятна за туризма. Планува се да има нов дизайн 70/30. Всичко зависи от актуализацията на бюджета, който има индикации, че ще се случи, уточни министърът.

Много сериозен въпрос, който търпи развитие, е увеличението на цената на електроенергията, която влияе на цената на ски картите. Беше изискано най-скоро да бъдат ясни цените на ски картите, допълни Балтова.

Ако няма ограничения за работата на ресторантите, няма да има проблем с изхранването им. Аз се надявам да преодолеем вълната спокойно. В плана за устойчивост има точки, който се задействат спрямо мерките. Но облекчени условия за пътувания и туризъм ще има, когато ние продължим да сме сигурна дестинация, ако спазване на мерките и да осигурим висок процент на ваксинираните – на персонала и на посетителите. Бизнесът е подготвен и има нужда от персонал, който трябва да бъде задържан, завърши служебният министър.

 

Снимка: Press Center Bansko
Снимка: Press Center Bansko
Снимка: Press Center Bansko

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK