Лот 3.3 от магистрала "Струма" се строи с бързи темпове, завършват го през ноември догодина

Снимка: Infomreja.bg, архив

Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява с бързи темпове. До момента са спестени 3 месеца. Възможно е участъкът да бъде завършен още през месец ноември 2018 г. – т.е. половин година по-рано ще бъдат пуснати още 25 км от магистрала „Струма“.

Това съобщи на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков. Той напомни, че вече е избрано трасето на магистралата за преминаване през Кресненското дефиле и предстои да бъдат проведени обществените поръчки, така че до края на 2018 г. да има избрани изпълнители и през 2019-а да започне работа по най-тежкото трасе.

28 са участниците в тръжната процедура за строителство на тунел „Железница“. Взети са допълнителни мерки за сигурност, за да не се стигне отново до изчезване на документи на участници в процедурата, както стана по време на служебното правителство, обърна внимание министърът.

Нанков напомни, че през месец септември Министерският съвет отпусна целево 100 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. На 31 август беше подписан договорът и вече се изпълняват строително-монтажни работи по Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“.

Регионалният министър отбеляза, че за близо седем месеца от началото на мандата, МРРБ е стартирало проекти за 1,5 млрд. лв. основно в пътния сектор. Почти 900 млн. лв. е стойността на обявените тръжни процедури, а сключените договори са за над 452 млн. лв.

През 2018 г. ще има бум в санирането на жилищни сгради. 880 са завършените по Националната програма за енергийна ефективност, по 550 се работи в момента, съобщи Николай Нанков, като поясни, че строителни работи няма да бъдат изпълнявани през зимния сезон.

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов коментира, че зимното поддържане в страната е на добро ниво, но не може да се очаква при обилен снеговалеж 1000 км магистрали да бъдат почистени до асфалт. Качеството на зимното поддържане е подобрено значително. Предвид огромния тежкотоварен трафик се стараем в максимална степен да почистваме до асфалт, допълни той.

Министърът напомни, че Дирекцията за национален строителен контрол е с ново ръководство и отчете, че над 1400 строежа от първа, втора и трета категория са въведени в експлоатация, а 131 заповеди за премахване на незаконни обекти са влезли в сила. Николай Нанков съобщи, че заради недостатъчен контрол и пропускане на срокове за предприемане на действия ще бъде освободена началникът на РО НСК София Юлия Дъбова.

Фирмата, изпълнявала строителния надзор на обект на бул. „Цариградско шосе“, при който пострада жена, ще бъде санкционирана. Регионалните отдели на дирекцията започват проверки в цялата страна за обезопасяване и зазимяване на строежите, заяви още министърът и посочи, че за първи път от години е отнет лиценз на фирма за строителен надзор за допуснати сериозни нарушения на Закона за устройство на територията.

Ще предприема и по-кардинални действия по отношение на ръководството на „Автомагистрали“, заяви регионалният министър. Той посочи, че причина за това са получените през социалните медии сигнали за животни по трасетата на магистралите.

Чашата на търпението му преляла след като видял снимки на крави по магистрала „Хемус“. А преди време – мечка на „Тракия“. Проблемът също бил в това, че информация за тези случаи достига до министъра не от ръководството на „Автомагистрали“, а от медиите.

 

Снимка: МРРБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK