Жена, предизвикала катастрофа на Е-79 и смърт на водач, отговаря пред съда

Снимка: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Т.М.

Обвиняемата Т.М. е правоспособен шофьор, от години живее и работи в Гърция, като често пътува до България.

Сутринта на 02.03.2016 г., заедно със сестра си, тя тръгнала от гр. Аргостолион в гр. Гърция за гр. Казанлък с управлявания от нея лек автомобил „Нисан Кашкай“. Колата била натоварена с много багаж.

Около 19 ч. обвиняемата преминала през ГКПП - Кулата, и продължила да шофира по главен път Е-79 в посока към гр. Сандански. След пътен знак, обозначаващ края на населено място с. Кулата, започвало включването на пътуващите в тази посока превозни средства в автомагистрала „Струма А-3“ и съответно излизането от нея за движещите се в обратна посока – към ГКПП.

По същото време в дясна пътна лента, в посока от гр. Сандански към ГКПП - Кулата, се движел лек автомобил „Митсубиши Лансер“, управляван от гръцкия гражданин – Х.К. С него пътували двама негови сънародници.

Около 19:10 ч. автомобилът на Х.К. бил изпреварен от движещата се в същата посока „Хонда Акорд“, с водач К.М. В същото време управляваната от обвиняемата кола, въпреки надлъжната пътна маркировка, последвана от друга, указваща площ забранена за движение на ПТС, и започващата след нея двойна разделителна мантинела в началото на автомагистралата, навлязла в лявата (вътрешна) лента на насрещното платно за движение. В нея, след приключване на маневра „изпреварване“, се движел лекият автомобил „Хонда Акорд“.

Водачът му възприел като опасност движещият се срещу него „Нисан Кашкай“ и му подал сигнал чрез превключване на светлините. Въпреки това обвиняемата не преустановила неправомерното движение на автомобила си и закачила лявото странично огледало на „Хонда Акорд“, преди водачът му да успее да се престрои в дясната лента за движение, за да избегне удара.

Т.М. продължила да шофира в лявата лента от насрещното платно със скорост 74 км/ч. В този момент в същата пътна лента, със скорост около 120 км/ч (при разрешената до 140 км/ч), се движел управляваният от гръцкия гражданин автомобил „Митсубиши Лансер“. Водачът му предприел аварийно спиране и отклонил посоката на движение надясно. Въпреки че имала обективна възможност да възприеме движещото се срещу нея МПС и да спре преди мястото на удара, обвиняемата не го направила, а се отклонила в същата посока.

Между „Митсубиши Лансер“ и „Нисан Кашкай“ настъпил челен удар. Управляваният от обвиняемата автомобил се завъртял, а другият се преобърнал по таван. Вследствие на сблъсъка водачът на „Митсубиши Лансер“ починал на място, а на пътуващите с него били причинени множество и различни по вид телесни повреди.

Предстои насрочване на делото от съда.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK