Общинските съветници в Кюстендил не приеха декларация против добива на злато в Злогош

Снимка: Infomreja.bg

Общинските съветници в Кюстендил не приеха декларация против добива на злато в площ „Злогош“. Тя бе депозирана по време на последната общинска сесия за тази година от съветниците Огнян Атанасов, Димитър Велинов и Кирил Станчев.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, с решение на Министерски съвет от 05.12.2018г. е дадено право на дружество „ГЕКОН“ ООД да търси и проучва метални полезни изкопаеми – подземни богатства по чл.2, ал.1, т.1 от закона за подземните богатства, в площта „ЗЛОГОШ“.

В декларацията съветниците от Гражданската листа на ПП „Зелена партия“ посочват, че добивните дейности в посочената площ ще доведат до неминуемо замърсяване и отравяне на двете по-големи реки в посочената площ - Драговищица и Треклянска. Двете са притоци на река Струма, което означава и потенциално замърсяване на основните водоизточници за напояване в Кюстендилското поле, както и на редица питейни водоизточници, което ще доведе до унищожаване на кюстендилския район като овощна градина на България и известен културно-туристически център.

„Нашите опасения са продиктувани от информация от досегашни геоложки проучвания и отчети, в които е посочено наличието на значителни количества тежки токсични метали - живак и арсен в отредената за проучване площ, които в момента са в естествен баланс и не оказват влияние върху качеството на водата. При евентуални проучвателни и добивни дейности това ще доведе неминуемо до замърсяване на всички повърхностни и подпочвени води, тъй като огромната част от района е карстов“, посочиха още в декларацията си общинските съветници от ПП „Зелена партия“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK