Проф. Георги Михайлов: Без спешна реформа в здравеопазването след 10 години няма да имаме кадри

Снимка: Infomreja.bg

Водачът на листата на „БСП за България“ участва в конференция „Бъдеще за Европа“ в Благоевград

Необходима е спешна реформа в здравеопазването. В противен случай след 10 години няма да имаме кадри. За това алармира водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевградски регион – проф. Георги Михайлов, по време на събитие „Когато младите говорят.... #EUphoria“, част от конференция „Бъдеще за Европа“.

Форумът бе организиран от Европейски информационен офис „Солидарност“ – Благоевград, евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент - Цветелина Пенкова, и Младежко обединение в БСП.

Участие в дискусията, посветена на модернизацията на здравните заведения, ролята на Европейския съюз в процеса като инструмент за запазване на младите медици в България, освен проф. Михайлов взеха още кандидатите за народни представители от листата на  КП „БСП за България“  за 1 МИР-Благоевград – Любен Милев, Богдан Боцев и Костадин Харисков, както и лекари и медицински работници. Сред присъстващите бе и кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов.

„Ние правим точно обратното на това, което правят в Европейския съюз. При нас броят на болниците расте, при тях намалява, при нас хоспитализираните се увеличават, при тях намаляват. Но кадровият проблем е толкова сериозен, че ако не вземем мерки, след 10 години няма да имаме лекари и медицински сестри“, заяви проф. Михайлов.

По думите му средната възраст на лекарите у нас е 55 години, а всяка година около 200 лекари напускат страната. Неслучайно България е с най-ниската средна продължителност на живота в целия ЕС и на второ място по детска смъртност след Румъния, посочи той.

Според него това, което се случва в здравеопазването, е катастрофа.

„Всяка година правителството дава 10 млрд. лв. за здавеопазване, но никой не си задава въпроса къде отиват тези пари и аз мога да ви гарантирам, че поне 1-2 милиарда от тях изчезват. Половин милиард лева са дълговете на болниците в страната“, допълни професорът.

„Сега видяхме какво голямо значение има медицината и здравеопазването. На всеки световен икономически форум се споделя идеята, че медицината е основна, както други геостратегически интереси в световната политика – както културата, икономиката, спорта. Огромни са средствата, които се кооперират в здравеопазването. В България за 30 години всеки, колкото може, се опита да качи парите за здравеопазване. 9% от БВП е отделен за медицина, а в Германия е 11%. Но в Германия са отделят 300 милиарда евро за здравеопазване“, даде като пример той.

Проф. Михайлов припомни, че БСП още преди 4 години рязко е поставила проблема за пробивите в здравната система и е поискала доверие в областта на здравеопазването, като изложената ѝ тогава теза сега се е потвърдила от представители на различни политически сили и европейската дипломация с помощта на Американската търговска камара у нас.

Професор Михайлов даде примери за „грешните тенденции в здравеопазването“ в България.

Той отбеляза акцентите като дефицита на кадри, причините за ранна детска смъртност, за начините на прием за лечение, пътеките за лечение и превенция на болните.

„Има усещане, че европейските институции и гражданите са прекалено раздалечени, липсва връзката между тях. За да се спре усещането, че някой от Брюксел не отговаря на очакванията на гражданите, се инициира именно подобно събитие. Позволихме да се надигнат евроскептични настроения и движения, което е опасно за европейското общество и икономиката. Но подобно обсъждане би довело до баланса в обществото“, заяви от своя страна евродепутатът Цветелина Пенкова.

Тя информира, че конференцията „Бъдеще за Европа“ е мащабна инициатива, която се провежда в рамките на Европейския съюз. Тя е започнала на 18 юни и ще продължи по пролетта на идната година.

В продължение на 11 месеца ще се говори по различни теми, а водещата за Благоевград е здравеопазването. Целта на инициативата е провеждането на множество живи и онлайн събития, които поставят ключовите политики и проблеми на Съюза през обществото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK