Общинският съвет прие Паметна декларация в чест на Освобождението

снимки: Община Благоевград и infomreja.bg

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева и всички общински съветници положиха днес подписи под Паметна декларация по повод 100-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и присъединяването на Пиринска Македония към Майка България.

Единствената точка в дневния ред на тържествената сесия на ОбС – Благоевград бе по предложение на парламентарния шеф Даниела Савеклиева.

Тържественото заседание на местния парламент се проведе в зала „22 септември”. Събитието уважиха посланикът на Палестина у нас, областният управител Костадин Хаджигаев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, депутатите от ГЕРБ, представители на държавни, образователни и културни институции, десетки граждани.

„Делото и подвигът на героите от Балканската война са ни дали правото да дишаме въздуха на свободата, да градим бъдещето си и това на децата ни. Днес поставяме началото на пътя към паметта, към осъзнатото задължение пред делото, на тези, които посяха с костите си пътя към нашата свобода”, обърна се към своите колеги и гостите в залата парламентарният шеф Даниела Савеклиева. Тя изрази вълнението си, че на тази историческа дата има отговорното задължение да открие тържествената сесия, на която общинските съветници в Благоевград гласуват решение, с което оттук нататък 5 октомври винаги да бъде празник за община Благоевград.

„Днес е най-българският ден за нашия град, за нашата община, за целия Пирински край. Днес ние отбелязваме деня на освобождението. За първи път по този тържествен начин”, каза още Савеклиева при откриването на заседанието.

„На днешния 5-и октомври през 1912 година се сбъдна мечтата на хилядите борци за свобода. Най-сетне Пиринска Македония да заеме достойно мястото си в границите на една неделима, свободна и обединена България”, каза в празничното си слово кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той подчерта, че 5 октомври е най-светлата дата в новата история на Пиринския край.

„Пети октомври е изключително важна дата за българската история. Преди 100 години, стотици хиляди българи, които до този момент живеят в подтисничество, получават своята свобода. Това заяви по време на тържествената сесия на ОбС-Благоевград народният представител Любен Татарски.

„Днес, 100 години по-късно, от нас не се изисква да браним свободата си с оръжие в ръце, и слава Богу, от нас се изисква нещо не по-малко значимо, това е да работим още по-упорито за просперитета на нашия край и на нашата държава”, каза още Любен Татарски. От името на депутатите от ГЕРБ той подари ръчно изработен герб на България, копие на герба в Народното събрание, който ще се постави в зала „22 септември”.  

Поздравителни слова към колегите си общински съветници и всички гости на тържествената сесия отправиха местни парламентаристи от ВМРО, БСП, ЕНП и Зелената партия.

Поздравителни адреси за годишнината изпратиха президентът Росен Плевнелиев, който се очаква по-късно днес да участва в тържествената заря-проверка, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, евродепутатъ Мария Габриел, кметове и председатели на общински съвети от Пиринско и страната.

Всички гости получиха като подарък уникален юбилеен лист „100 години свобода”, изобразяващ родословно дърво на България с избрани генерали, офицери и революционери, свързани с борбите за национално освобождение и обединение на българите от Македония и Одринско.

 

снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg
снимки: Община Благоевград и infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK