Общинският щаб в Банско предприе мерки за компенсация на местния бизнес

Снимка: Infomreja.bg

Въведената карантина наложи спирането на работата на всички предприятия в града

Общинският кризисен щаб предприе поредица от действия, за да подпомогне институционалното решаване на проблема с компенсирането на загубите на местния бизнес в Банско.

Съгласно Заповед № РД-01-132/ 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, на територията на гр. Банско са въведени противоепидемични мерки за срок от 14 дни, през което време работят само хранителните магазини, аптеки, банкови офиси и бензиностанции.

Въведената карантина наложи спирането на работата на всички предприятия в града и постави пред тежко изпитание местния бизнес във всички сектори.
Общинският кризисен щаб е в постоянна връзка с представители на бизнеса и обсъжда с тях проблемите и възможните варианти за решаването им, които да бъдат предложени на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Съгласно проекта на Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., са предвидени мерки за компенсиране на загубите на редица работодатели в сектори и икономически дейности.

Общинският кризисен щаб води разговори, консултации и кореспонденция с различни държавни институции, в които акцентира върху особения статут на град Банско в момента приемане на компенсаторни мерки, обхващащи всички предприятия от местния бизнес.

А народният предствител се обърна към банскалии:

През последните дни към мен се обърнаха собствениците и управителите на редица фирми от нашия регион, които се занимават с обработка на дървен материал. Потърси ме и изпълнителният директор на Завода за телефонна апаратура в гр. Банско. Всички те отправиха една и съща молба - да съдействам и техният бранш да бъде включен в постановлението на Министерския съвет, с което да имат възможност да кандидатстват за помощ. Чрез нея държавата ще поеме 60 % от възнаграждението на работниците като мярка за подкрепа на бизнеса поради извънредното положение в страната.

Вчера и днес проведох серия телефонни разговори със социалния министър Деница Сачева. Двамата обсъдихме притесненията на съгражданите ми. Подробно разгледахме възможните варианти и направих конкретни предложения за подпомагане на засегнатия бизнес в Община Банско. Тези предложения ще бъдат разгледани на утрешното заседание на НСТС.

Считам, че искането е справедливо и повече от основателно. Получих уверението на министъра на труда и социалната политика, че дейността на предприятията от Банско ще бъде включена в обхвата на новото постановление за схемата "60:40" и те ще имат възможност да кандидатстват по нея.

Искам да благодаря на министър Сачева за бързата реакция и за проявеното разбиране по поставения проблем.
Благодаря и на всички тези съграждани, които се обърнаха към мен. За пореден път се убедих, че с конструктивен диалог можем и да постигаме положителни резултати за бизнеса в Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK