Общинския съвет в Кюстендил без председател

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Общинският съвет в Кюстендил все още е без председател. Днес се проведе тържествена сесия на новоизбрания Общински съвет. Изборът на председател на новият Общински съвет в Кюстендил се отложи за 15- ти ноември.

Вася Пешева от ГЕРБ, Мая Шишкова от БСП и Ангел Джонев от "Инициатива за Кюстендил- Осогово" са тримата кандидати за председател на Общински съвет- Кюстендил.

От името на "Коалиция- Кюстендил", Любомир Стоилков обяви, че групата съветници няма да издигат кандидатура за председател и няма да участват в гласуването.

"Ние желаем да участваме в едно управляващо мнозинство, при ясни принципи и споразумение, каквито до момента няма. Поради тази причина ние няма да предлагаме кандидат за председател на ОС. С желанието да повдигнем завесата на тайния вот, няма да участваме и в гласуването", заяви Стоилков.

Според общинският съветник от ГЕРБ Вася Пешева, неучастието на 13- те съветника от "Коалиция- Кюстендил" няма да позволи избирането на председател.

"Да проявим разум и воля, нещата в Общинския съвет да тръгнат в правилната посока. Не разбирам позицията на колегите от "Коалиция- Кюстендил". Не избирайки председател днес, а трябва да бъде избран днес, защото няма кой да свика следваща сесия, това може да блокира Общинския съвет. Не провеждайки заседание в продължение на 3 месеца, това автоматично ще доведе до прекратяване на правомощията на Общинския съвет и до нови избори, което от своя страна ще доведе до възобновяване на правомощията на стария Общински съвет. Кой има интерес от една такава ситуация?", попита Вася Пешева. Тя се обърна към съветниците от "Коалиция- Кюстендил" с думите: "Мога да обещая, че ще работя за преодоляване на конфликта между местна и централна власт, и между кмет и областен управител".

След обявената почивка общинският съветник Васил Иванов направи предложение сесията да бъде продължена на 15 ноември от 14.00 часа. Предложението бе прието с 22 гласа „за”, 9 „против”, а петима общински съветници се въздържаха. Следващият вторник ще бъде продължена и процедурата по избор на председател на Общинския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK