Доброволци засадиха над 260 дървета и храсти край манастира „Благовещение“ в село Копиловци

Снимки: Личен архив

Доброволци засадиха над 260 дървета, стотици храсти и цветя край манастира „Благовещение“, намиращ се в кюстендилското село Копиловци.

В акцията се включиха и монасите начело с игумена отец Касиян, които редом до доброволците успяха да облагородят района в рамките на един ден.  

„Щастие е да правиш добро! Щастие бе да срещнем мъдростта и смирението на братята и сестрите. Щастие да видим чистото земеделие, което правят. Щастие бе след 7 часа работа, да похапнем вкусна манастирска супа и да пием изключителен 100% натурален сок (без никакви добавки) от ябълки“, обявиха доброволците.

Работливите братя от „Благовещение“ произвеждат екологично чисти плодове и зеленчуци, мед, сирене и мляко. Всяка една изкарана стотинка от земеделие мъжете в расо влагат в манастира.

Започват градежа някъде преди около 14 години и сега „Благовещение“ е цял  манастирски комплекс - с църква и параклис, с помещения за монасите, миряните и с помощни сгради за живота на светата обител.

Мястото е посещавано целогодишно от стотици вярващи, които са решили да се докоснат до Бога, както и да се запознаят с иновациите в областта на земеделието, които откриват монасите от обителта.

Работливите братя от манастира край кюстендилското село Копиловци отглеждат около 100 декара овошки. Сред тях има насаждения от круши, ябълки, череши, праскови и какво ли още не.

„Ние работим на принципа на старите земеделци, които са били със затворен цикъл. Например, за да има овощарство трябва да има оборска тор от животните. Затова отглеждаме крави и овце, а от миналата есен и кокошки. При нас нищо не се изхвърля. Това, което не използваме като плодове даваме на животните. От тях пък ние се храним с мляко“, разказа със задоволство игуменът отец Касиян.

Той е изключително доволен от посещението на доброволците и се надява съвсем скоро те отново да се завърнат в манастира, където ще имат възможността да се докоснат до вярата и ценностите  на братята от „Благовещение“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK