Общините в Югозапада и НП "Пирин" чистят България заедно!

Снимка: Infomreja.bg

На 14-и септември започва мащабната кампания

Общините в Югозапада и Национален парк „Пирин“ ще се включат активно в предстоящото почистване на 14-и септември.

Община Сандански и общинското дружество „Стройкомтранс“ ЕООД и тази година ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” с маркирани замърсени зони. Служители, доброволци и граждани ще се присъединят в почистването на следните зони:

  • ЗОНА 1 – бул. „Европа“ /пътят за ЖП гарата/
  • ЗОНА 2 – Околовръстен път, ул. „Стефан Стамболов“ /от бензиностанция „Лукойл/
  • ЗОНА 3 – Околовръстен път, ул. „Стефан Стамболов“ /от Интерхотел „Сандански/
  • ЗОНА 4 – ж.к. Спартак – спортни площадки
  • ЗОНА 5 – м. „Попина лъка“
  • ЗОНА 6 – Северна дъга

Община Сандански отправя призив към всички граждани активно да се включат в инициативата.

За почистването ще бъдат осигурени чували и ръкавици, за всеки записал се предварително на тел. 0879847421.

Всички събрани отпадъци да бъдат оставяни в чували до най-близките контейнери или кофи за смет.

От община Банско също призовават жителите на града също да се включат в инициативата, като почистят коритото на най-близката или любимата своя чешма. Освен в петък, това могат да направят и в събота, 14 септември, в рамките на националната кампания на bTV.

Община Гоце Делчев за поредна година ще се включи в кампанията, чиято цел е събиране на възможно най-голямо количество отпадъци, които замърсяват природата и транспортирането им до Регионалното депо за неопасни отпадъци, както и мотивиране на голям брой хора за участие в акции за почистване.
Община Гоце Делчев подкрепя инициативата и ще подсигури на всички участници в кампанията по почистването на града полиетиленови торби и ръкавици, които може да получите всеки ден от 08:00 ч. до 12:00 ч. от домакина на община Гоце Делчев.
По населени места можете да се обръщате към кметове и кметски наместници за снабдяване с чували и ръкавици, както и за помощ при извозването на събраните отпадъци.
Призовават се тези, които подкрепят инициативата и се включат в почистването, да спазят тези основни правила:

• Всички събрани битови отпадъци изхвърляйте в съдовете за смет, а когато се запълнят ги събирайте в чували, които поставяйте на удобно за извозване място.
• Кастренето и орязването на клони да не се извършва безконтролно –Общината трябва да бъде уведомена предварително, където това се налага. Клоните да се събират на подходящи и удобни за извозване места.

Община Гоце Делчев има възможност да извози събраните отпадъци, като при необходимост е нужно да се позвъни на телефон 0888 006 080.
Ръководителите на предприятия, учреждения и фирми - да направят необходимата организация и да включат своите служители за участие в инициативата, като почистят прилежащите територии около своите офиси и сгради.
Призовават се и домоуправителите в жилищните блокове също да се обърнат към своите съседи и да излязат да почистят около блоковете си, както и да оформят зелените пространства около тях.

На 14 септември Община Разлог ще се включи в „Да изчистим България заедно“. Община Разлог ще се ангажира с извозването на събраните отпадъци до регионалното депо. „ЕКОПАК България“ като партньор на инициативата ще предостави на общината чували и ръкавици, които ще бъдат раздадени при почистването.

ПОДКРЕПЯЩИТЕ КАМПАНИЯТА МОГАТ ДА ЗАЯВЯТ СВОЕТО УЧАСТИЕ НА ИМЕЙЛ: [email protected] ИЛИ НА ТЕЛ.: 0747/80095, КАТО ПОСОЧАТ ТЕРИТОРИЯТА, КОЯТО ЩЕ ПОЧИСТВАТ, КАКТО И ЗАМЪРСЕНИ ЗОНИ, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОЧИСТВАНЕ.

Дирекция „Национален парк „Пирин” организира почистване на подходите към защитената територия, кътовете за отдих и част от туристическите пътеки в планината, в партньорство с туристически дружества, училища и неправителствени организации от прилежащите на парка общини.

На 13 септември паркови служители и членове на клуб „Пирински стражи” към 3-то ОУ Братя Миладинови – гр. Гоце Делчев, ще почистят туристическите пътеки от хижа Вихрен към езерата Муратово и Рибно езеро в Бъндеришки циркус.

На 14 септември всеки желаещ може да се включи в кампанията на следните места:

  • Парков участък „Вихрен“, гр. Банско – сборен пункт Посетителски информационен център на НП „Пирин” в гр. Банско, ул. Пирин № 108, начален час 9.30.
  • Парков участък „Баюви дупки“, гр. Разлог – сборен пункт в местността Бетоловото (началото на пътя за х. Яворов), начален час 9.30.
  • Парков участък „Безбог“, гр. Добринище – сборен пункт хижа Безбог, начален час 9.30.
  • Парков участък „Синаница“, гр. Кресна – сборен пункт офис на паркова охрана в гр. Кресна, ул. Македония №194, като ще почистват местностите Пешерата и Буката, начален час 9.00.
  • Парков участък „Каменица“, гр. Сандански – сборен пункт водохващането в местността Мозговица, начален час 10.00.

В деня на кампанията на участниците ще бъдат раздадени ръкавици и чували, осигурени от Министерството на околната среда и водите.

Желаещите да се включат в мащабната инициатива в Благоевград могат да го направят също на 14-и септември.

Инициативата е с начален час 08:00 и ще продължи през целия ден. Ще бъдат почиствани зони за отдих и спорт, детски площадки и местата покрай жилищните блокове, парк „Бачиново”, парк „Ловен дом”, както и дерето на река благоевградска Бистрица.

Призивът е да бъдем отговорни към природата, към пространствата около нас, към възпитанието на нашите деца, които да научим да опазват природата и обществените места чисти.

Представители на общинска администрация ще почистят коритото на река Благоевградска Бистрица, като ще започнат от долния мост на пазара и ще продължат в посока площад „Македония". Ще бъде обхванат още и районът на парк „Ловен дом“.

И тази година Община Благоевград е подсигурила чували и ръкавици за събиране на отпадъци. Те могат да получени на12 и 13 септември между 09:00-17:00 часа в 510 стая на Община Благоевград.

Пълните чували с отпадъци да се поставят до контейнерите за битови отпадъци. За отдалечените места, където няма съдове  за битови отпадъци чувалите да бъдат събирани на едно място, от където ще бъдат извозвани поетапно.

И Община Белица се присъединява към националната кампания „Да изчистим България Заедно”.

Чували и ръкавици ще се раздават на 14.09.2019 г. от 9:00 часа пред сградата на Община Белица и по кметствата в населените места. Събраните отпадъци ще бъдат извозени от работници на „Мусала-2004“ ЕООД - гр.Белица до РДНО-Разлог.

Тел. за контакти: 0886555658

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK