Общините кандидатстват пред МРРБ за Европейски етикет за иновации и добро управление

Снимка: МРРБ

29 местни власти са удостоени с европейския приз за качество на цялостното управление

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира Пета процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини. Инициативата е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която е приета от Република България и се прилага успешно в продължение на повече от дванадесет години. 

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, което се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки на ЕС. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.

Дванадесетте принципа за добро демократично управление на местно ниво са в сърцевината на стратегията и тяхното приемане и прилагане от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.

Принципите са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност. Призът се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

Организацията и провеждането на процедурата за присъждане на Европейския етикет се осъществява в партньорство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Присъжда се от Национална платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, която е акредитиран от Съвета на Европа орган.

През 2010 г. страната ни стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои местни власти, и има водещо значение сред останалите държави-членки в изпълнението на стратегията. Отличието се връчва за период от 2 години, а главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

Право да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет имат всички български общини, които приемат и прилагат в работата си 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа. За петата процедура общините могат да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет най-късно до 20 май 2020 г.

До момента са проведени четири процедури, на които са връчени 64 приза. С Европейски етикет за добро демократично управление досега са удостоени 29 общини – Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Смолян, Столична община, Бяла Слатина, Мездра, Поморие, Русе, Свищов, Смядово, Троян, Търговище, Банско, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Петрич, Девня, Самоков и Ловеч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK