Общини с актуализирани планове за интеграция на ромите могат кандидатстват за финансиране от ЕС

снимки: Областна администрация - Благоевград

Само общините с актуализирани планове за интегриране на ромите и на хора, живеещи в сходна на ромите ситуация ще могат да кандидатстват за финансиране от Европейския съюз. Това стана ясно днес на Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, председателстван от Димитър Димитров.

До края на декември тази година актуализираните общински планове трябва да бъдат представени на областния управител, обобщени и изпратени  в Националния съвет към Министерски съвет, каза Димитър Димитров.

Особено важно е тясното сътрудничество между държавния сектор и неправителствените организации, въпреки множеството изготвени стратегии и нормативни документи, никой не се самозалъгва, че положението на ромите и други малцинствени групи ще се подобри незабавно.

Това е много бавен и труден процес, но началото вече е положено, рамката е готова, заяви на срещата секретарят на Националния съвет Росица Иванова.

Тя разясни подробно методическите указания за изготвяне на плановете на присъстващите на срещата представители от общините в областта.

Експерт от Министерството на труда и социалната политика разясни възможностите за усвояване на европейски средства, които се дават от разработените приоритетни оси по ОП "Развитие на човешките ресурси" от Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти за новия програмен период 2014-2020 г.

 

снимки: Областна администрация - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK