Преглеждат протоколи и чернови на седем СИК в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Проверката ще се извърши след жалба на Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник от „БСП за България“

Административен съд – Благоевград, даде ход на дело, образувано против решение №125-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев.

Жалбоподателят оспорва избора на общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ с довода, че бюлетини с отразен преференциален вот за него неправилно са отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет.

Жалбоподателят оспори истинността на протоколите в седем секционни комисии на територията на община Гоце Делчев и поиска от съда проверка на съдържанието на протоколите и съответствието със съдържанието в черновите на същите протоколи.

Ответникът, Общинска избирателна комисия Гоце Делчев оспори изцяло като неоснователна жалбата на Камбуров. Като неоснователна оспори жалбата на Веселин Камбуров и представител на заинтересованата страна, избраният за съветник от листата на Коалиция „БСП за България“ Димитър Бояджиев. Според него, броят на оспорените недействителни бюлетини не би се отразил на крайния изборен резултат.

След като изслуша страните, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на посочените от жалбоподателя 7 секционни избирателни комисии, както и истинността на протокола на ОИК Гоце Делчев. С определение съдът допусна и преглед на черновите на протоколите от СИК № 17, СИК № 18, СИК № 19, СИК № 32, СИК № 33, СИК № 34, СИК № 35 и задължи Общинска избирателна комисия Гоце Делчев да осигури изборните книжа от посочените седем секционни избирателни комисии.

Съдът остави без уважение искането за разпит свидетел, член на секционна комисия, с мотива, че протоколът на СИК е официален документ и е недопустимо да се опровергава с гласни доказателства. Съдът взе предвид и факта, че в протокола на СИК няма отразени спорове на членовете, както и че няма подписали го с особено мнение.

По направеното искане за повторно преброяване на недействителните и действителни бюлетини, подадени за Коалиция „БСП за България“, съдът ще се произнесе след преглед на черновите и протоколите на секционните комисии.

Следващото заседание по делото е насрочено за 14.11.2019 г. от 13.30 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Ореше08:42 - 08.11.2019
Даваи Весо ти си можешт и оспешен човек
Хихихи19:55 - 07.11.2019
Весо Ко и да е правел заслужава да е мърши прости
Комсала19:11 - 07.11.2019
И аз бях там. Да каже Камбуров колко цигански гласа купи в тия секции или съда тия работи не ги проверява
Към18:17 - 07.11.2019
Аз бях в секцията , найстина много реални бюлетини не се признаха на човека!

FACEBOOK