80 000 отложени кредита за над 6 млрд. лева

Снимка: Infomreja.bg, архив

Над 100 000 са подадените молби по програмата на БНБ

Над 100 000 подадени молби за отсрочване на кредити по програмата на Българската народна банка (БНБ) за частичния частен мораториум има подадени през последните месеци в България. От тях одобрените отсрочки са за над 80 000 заема на обща стойност от над 6 млрд. лв. Това показват последните данни на БНБ. 

Резултатите пък бяха коментирани тази сутрин пред бТВ от кредитния консултант Тихомир Тошев. Той припомни, че близо 20% отказа са последица от условието за отсрочката, а именно - хората да могат да докажат, че са пряко засегнати от кризата, причинена от коронавируса, и че нямат възможност да обслужват нормално своите кредити.

Тошев обясни и едно от големите питания на схемата. Много хора се оплакваха, че след отсрочването техните лихви са се покачили. Според експерта обаче това е нормално, защото мораториумът не е опрощаване, а именно отсрочване. Така лихвите се разпределят върху удължения остатъчен период. Според него обаче оскъпяването не е много и е в рамките на средно около 20-30 лв. на месечна вноска. 

Важно е да се отбележи, че възможността за подаване на отсрочка за шест месеца (колкото е максимално възможният период) изтече вчера - на 22 юни. Все пак, обясни Тошев, това не означава, че ако някой не се е възползвал и сега изпадне в трудност, няма да може да предоговори условията.

"Нека тези хора да се обърнат към своята банка. В момента институциите са много гъвкави в опита си да помогнат на своите клиенти и аз съм сигурен, че всяка банка ще предложи добър вариант."

Той коментира и безхливените кредити, които се гарантират от Българската народна банка, но се раздават от търговските банки. През последните дни стана ясно, че отказите по програмата стигат огромните над 30%. Точно заради това и правителството беше принудено да промени условията и да допусне по-голям кръг от нуждаещи се до кредитите.

Статистиката показва, че повечето одобрени кандидати са взели пълната сума от 4500 лв., но през последната седмица средният праг пада до малко над 4000 лв. Общо под 10 000 души са получили до момента потвърждения за отпускане, а общата сума е равна на 40 млн. лв. Припомняме, че за тези кредити бяха отпуснати 200 млн. лв. през допълнителна капитализация на ББР.

Според Тошев новите промени от правителството ще стимулират допълнителното участие на нуждаещите се и ще видим увеличение на интереса и одобренията.

Оказва се, че през периода на кризата се е наблюдавало "замразяване" на търсенето на потребителски и ипотечни кредити, но докато при първите има леко отстъпление от нормалните нива, то при вторите нивата са същите като преди кризата. Не просто това, ами и през последните седмици се наблюдава отново сериозно търсене.

Именно това определя и несбъдването на прогнозите за срив на цените на недвижимите имоти. Има продавачи - има и купувачи. Няма и скок в лихвите и те остават на нива от между 4,5 и 6,5% за потребителските кредити и доста по-ниски по ипотечните. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK