Община Своге многократно сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле, но напразно

Снимка: БГНЕС

В община Своге са получавани сигнали за участъка от пътя, където стана тежката катастрофа с автобус, довела до смъртта на 16 души, като сигналите са препращани към Агенция "Пътна инфраструктура" и областния управител, коментира пред БНР зам.-кметът на града Георги Петков.

Асфалтът на това място е много гладък и върху пътя има натрупвания от масло и нафта, които при намокряне са като лед, обяснява живеещ в Своге шофьор "Предполагам, че този асфалт не отговаря на шосейните изисквания. Доколкото съм чувал от познати, от колеги - казват, че е парков асфалт. То е гладко като ламарина", коментира той и допълва, че на това място и при сухо време "белѝ стават редовно" и виражът на пътя "не е както трябва".

"Изхвърля. Той е лек завой, не е остър завой. Тези, които се движат от Своге към София, направо ги изхвърля отгоре. Там най-редовно си кърпят стената - отгоре има една стеничка, бетонна, и се удрят много често. Тирове се завъртат. Наскоро имаше пак случай с два тира. Даже един се беше качил на мантинелата, където е изскочил автобусът", добавя шофьорът.

"Не едно, две или три са писмата, които сме пратили за конкретни участъци", а последното изпратено писмо е от десет дни и е за растителността над пътните платна, която създава рискове за движението. Сигнал е подаден за рисков участък на изхода на Владо Тричков, където има около 20-метрово пропадане на асфалт и почти всяка седмица стават катастрофи, допълва зам.-кметът Петков.

Рехабилитацията и ремонта на пътя на Искърското дефиле, който е над 80 км, се извършва с ясно разграничаване на правата и отговорностите на всички в строителния процес и контрола върху изпълнението и качеството, обяснява Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ и бивш изпълнителен директор на Агенцията.

Преди месец са уведомили МРРБ за недостатъчни ограничителни съоръжения и растителност, пречеща на видимостта по пътищата

Пътят е приет с разрешение за ползване през декември 2016, а асфалтът е положен през 2014-а, като гаранцията за извършената рехабилитация изтича в края на тази година.

"Сигналите които сме получавали за нередности по пътя, включително в конкретния участък на катастрофата - ние и извън проекта сме го обезопасили веднага", а пътната администрация си е свършила работата, обяснява Атанасов.

Шофьорът на автобуса, който катастрофира в събота край Своге, е карал линейка в София, преди да създаде фирмата си. Компанията е регистрирана в Божурище. При тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 17 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

Продължава разследването на катастрофата. Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост - 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна. Ден преди катастрофата е публикувано становище, че пътят не е в добро състояние, въпреки скъпия ремонт.  Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK