Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско: Няма да продаваме, ако фирмите не дадат 8-10 лв. за сорт „Крумовград“ и 10-12 лв. за „Басми“

Арбен Мименов, снимка: Infomreja.bg, архив

Председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България, Арбен Мименов, кметове и тютюнопроизводители от Гоцеделчевско на проведена днес среща определиха старта на изкупната кампания на тютюна като гавра с труда на производителите.

След гневните дебати по темата бе взето решение тютюнопроизводителите да блокират кампанията, като не продават произведения от тях тази година тютюн на фирмите, докато цените не бъдат коригирани.

"Да спрем изкупната кампания, докато фирмите не регулират цените на тазгодишната реколта тютюн", призова Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

Тази година общо за района се очаква да бъдат изкупени около 1200-1300 тона, като 600 тона от тях са от община Сатовча, около 300 от община Гърмен, около 300 от община Хаджидимово и 100 от община Гоце Делчев.

Фирмите купувачи за Гоцеделчевско са пет: "Алайянс уан табако", "Сокотаб", "Плевен БТ", "Миссириян" и "Секе Кърджали", съобщи за ИНФОМРЕЖА Арбен Мименов.

На събранието бе заявено категорично, че качеството на тазгодишната реколта е най-доброто за последните 10 години и хората са в правото си трудът да им бъде оценен достойно. 

Те настояват цената за сорт "Крумовград" да бъде преразгледана и тя да достигне от 8 до 10 лева за килограм, а за тютюните от сорта „Басми“ - от 10 до 12 лева.

Общото събрание на производителите на ориенталски тютюни упълномощи Арбен Мименов като председател на "СПОТ БГ" да преговаря с фирмите купувачи по приетото днес решение.

В тази връзка Мименов е провел разговори със собствениците на петте фирми изкупвачи, които в прав текст са му заявили, че няма как по този начин да се иска определянето на минималните средни изкупни цени и че всяка фирма има сключени договори, в които са посочени цените по клас и според качеството на тютюна.

Дори представителят на "Сокотаб" - Кристиян Расмусен, е заявил, че хората ще бъдат доволни, че цената ще бъде по-висока от миналогодишната, а именно 7 лева, и че седалищата на фирмите им са извън страната и те не могат да преговарят за цени на тютюна.

Тютюнът ще се купува според качеството. По-лошият - на по-ниска цена, а по-качественият - на по-висока, може и 10 лева, обясни Мименов.

Да не продават тютюните си на цени под 8 лева за килограм е крайното решение на производителите, които се канят да блокират изкупната кампания тази година.

С недоволства и скандали започна и тази година изкупната кампания на тютюна. Хората са недоволни от първите цени на фирмите и отношението на собствениците им, които заявяват, че им е все едно дали производителите ще им продадат продукцията си.

В следващите седмици се очакват протести в Гоцеделчевско заради ниската изкупна цена, както и ходене по мъките за преговори с големите и настояване за по-високи изкупни цени.

Днес в гърменското село Дебрен, както писа ИНФОМРЕЖА, кампанията стартира със средна цена от около 7 лева. В сатовчанското село Вълкосел "Сокотаб" също направи опит за купуване, като само няколко семейства се престрашиха да закарат за продан в изкупвателния пункт произведения от тях тютюн, който бе оценен между 7,10-7,20 лв. за килограм.

 

КОМЕНТАРИ

Дебелян П.08:49 - 14.11.2017
Царче, не пуша цигари приятелю.
Царю18:44 - 13.11.2017
Знаеш ли г-н Дебелян П. Тютюнът драстично намаля последните три години,и намаля,скоро ще спрът хората да го сеят,тогава ще ми пушиш топките,ако беше малко по компетентен,за знаеше колко пари печели държавата от тютюно производителите,щеше да разбереш че този недостиг ще се запълни с увеличение на данъци и т.н.т,Глупако,,,
Дружба Родина14:50 - 10.11.2017
само мор на помака така ще ги довършим.
Курчо12:09 - 10.11.2017
Хаха кой бе ще ви даде 10-12 лева! Почнат ли изкупната кампания ще бързат да го дадат на 5-6 лева! Само си кажете без да хапнете;

FACEBOOK