Думата на министър Бозуков не излезе мъжка, тютюнопроизводителите се стягат за протест

Арбен Мименов, снимка: Infomreja.bg

Масови протести на тютюнопроизводителите се готвят от днес в целия Гоцеделчевски регион.

Производителите на жълтото злато ще блокират международния път за южната ни съседка Гърция и ГКПП „Илинден“ в четвъртък, ако дотогава от Министерството на земеделието и храните не започнат да превеждат субсидията им за реколта 2016.

Мъжката дума на земеделския министър Христо Бозуков не излезе мъжка, коментират производители, крайно недоволни от неспазеното обещание, че от  20-и април до края на месеца премиите на тютюнопроизводителите ще бъдат преведени.

"Само игра на думи и празни обещания. До момента нямаме преведени никакви пари въпреки уж твърдото обещание на министър Бозуков", оплакват се производителите от Гоцеделчевско, които признават, че от 20-и април по няколко пъти дневно проверяват дали по сметките им са постъпили обещаните плащания.

Както  писа ИНФОМРЕЖА, на 13 април след лична среща с министър Христо Бозуков, кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в страната, обяви получената мъжка дума от земеделския министър, че от 20-и доо 30-и април ще бъде изплатена субсидията за миналата година.

Веднага сред проведената среща Мименов заяви и пред репортер на ИНФОМРЕЖА, че е получил твърдото уверение на министър Бозуков, че субсидията за реколта тютюн 2016 или така наричаните от тютюнопроизводителите премии ще бъдат наредени по сметките на хората от 20 април до края на месеца.

На същата среща Мименов в качеството си на председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни внесе и последния набор от документи от фирмата "Михайлидис" в "Булгартабак" за изплащането на неплатения досега тютюн от миналогодишната реколта.

"Започваме организация за протести и гражданско неподчинение, ако парите на хората не бъдат преведени в четвъртък. Много пъти водих преговори, получих много обещания и накрая нищо. Заради това забавяне хората вече се карат с мен и публично говорят, че се съмняват в умишлено забавяне на средствата с цел провокиране на недоволства. Днес отново правя опити да се свържа с министерството, за да получа отговор за неспазеното обещание от министър Бозуков към производителите на жълто злато", заяви кметът на Сатовча Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK