Огнеборците доброволци от Сатовча направиха показно как се реагира при пожари и бедствия

Снимка: Infomreja.bg

Показно учение за първоначални действия при потушаване на пожари и оказване на помощ на местното население при бедствени ситуации направиха пред учениците и учителите от СУ "Св. св. Кирил и Методий" местните огнеборци от Доброволния противопожарен отряд в Сатовча. 

Голям интерес към мероприятието, което имаше и обучителен характер, проявиха учениците от сатовчанската гимназия, техните учители и много жители на родопското село, които наблюдаваха действията на доброволците.

Доброволният противопожарен отряд в Сатовча е първият по рода си в страната, създаден от кмета на общината Арбен Мименов още по време на първия му мандат през 2002-ра и 2003-та година. Причината за сформирането му е отдалечеността на община Сатовча, която се намира на около 35 километра от професионалното звено огнеборци в Гоце Делчев, и за печелене на ценно време до пристигането на неврокопските пожарникари.

Противопожаният доброволчески отряд в Сатовча е в абсолютна помощ на ресорните институции при огнени инциденти и всякакъв вид природни бедствия през годините. Не са редки и случаите, в които местните доброволци са се справяли и сами.

Всички са преминали обучение, а от гоцеделчевското звено за противопожарна охрана и община Сатовча им се оказва пълно съдействие за оборудване и екипировка. През годините огнеборците доброволци от Сатовча имат над 1250 излизания за гасене на пожари, действия при катастрофи и природни бедствия.

Те призоваха младежите от СУ "Св. св. Кирил и Методий" и местното население за проява на повече хуманност и съпричастност при бедствени ситуации и оказване на адекватна помощ на бедстващите.

Показното мероприятие на доброволческия отряд бе наблюдавано с интерес и от кмета на община Сатовча Арбен Мименов, началника на РСПБЗН-Гоце Делчев Росен Сердарев и служители на пожарната служба в Гоце Делчев.

Миналата година на официална церемония началникът на РСПБЗН-Гоце Делчев Росен Сердарев връчи специалните униформи на доброволците от Сатовча. 15-те доброволци и шофьори на противопожарни автомобили получиха противопожарни униформи с отличителни емблеми „Доброволно формирование – Сатовча”.

Ръководствата на РСПБЗН-Гоце Делчев и Общинска администрация-Сатовча благодариха на доброволците огнеборци за съдействието им при гасенето на всички битови и горски пожари и им пожелаха здраве и все така висок доброволчески дух за оказване на помощ на населението при бедствени ситуации.

Доброволната структура освен в Сатовча има свои подразделения и в селата Кочан, Вълкосел и Слащен.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

местен10:30 - 07.12.2016
Това е много добре за поздравления,но извинявайте никаде не се споменава Николай Петев,който въпреки,че не се води огнеборец,той винаги е присъствувал на всеки пожар в общината и гасенето е ставало под неговото ръководство.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK