Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско в протестна готовност, чакат от гръцката „Михайлидис” графици и пари

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михайил Папанастасиу, снимки: Infomreja.bg

Вече сме в срока, който сам даде гръцкият собственик на фирмата "Михайлидис”, че ще започне плащането на изкупения от нея тютюн от реколта 2015, но до момента няма никакви индикации, че това ще се случи в рамките от 11 до 30 юли. Все още няма изпратени графици за стартиране на плащанията, както и никакви преводи на парите, които ни дължи тютюневото дружество. 

Това споделиха пред ИНФОМРЕЖА днес тютюнопроизводители от сатовчанското село Вълкосел, където "Михайлидис" дължи най-много пари за купена продукция от миналата година. 

Въпроса коментира и кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България. 

"Последно с управителя на фирмата Михаил Папанастасиу се чухме вчера. Неговият отговор на въпроса ми кога ще започнат да плащат дължимите суми на тютюнопроизводителите според договорения срок, който вече тече, той ме увери, че утре или най-късно в четвъртък ще бъдат готови графиците и съответно веднага ще започне плащането на тютюна, който е изкупен и неплатен до момента. Информацията е сведена до хората и кметовете по населени места, които са твърдо решени, ако до четвъртък "Михайлидис" не започне плащанията, в петък да направим общо събрание и да набележим формата на протестните действия", коментира Арбен Мименов. 

Той предупреди, че ако дружеството не спази и този път обещанието си, от събота тютюнопроизводителите, които се надяват вече 7-8 месеца гръцката фирма да плати продукцията им, ще обявят серия от протести с блокиране на пътни артерии и базите на фирмата.

Както ИНФОМРЕЖА писа, преди по-малко от месец Мименов инициира спешна среща между кметове от общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев с управителя на "Михайлидис" АД - Михаил Папанастасиу, във връзка с неизкупените и все още не платени тютюни от реколта 2015. Срещата бе провокирана и от обявените на няколко пъти срокове от фирмата за плащане, които не бяха спазени. 

„Вие лъжете нас, а ние лъжем тютюнопроизводителите, поставихте на няколко пъти срокове и дати, в които трябваше да се издължите към производителите, но не ги спазихте. Сега настояваме пред кметовете на населените места, където хората вече наистина мизерстват в очакване да си получат парите, да кажете твърдо кога това най-после ще стане. Искаме дата и твърдо обещание, което да е последно. 

Верни ли са слуховете, че дружеството Ви е фалирало и хората няма да получат изкупената от Вас реколта тютюн 2015. Настояваме и да знаем какви са причините за забавените плащания и какви са намеренията на дружеството за настоящата изкупна кампания, която буквално вече чука на вратата", бяха въпросите, които на срещата на 23 юни кметът на Сатовча и управниците на населените места в региона зададоха от името на притеснените тютюнопроизводители на Михаил Папанастасиу. 

Тогава той обеща твърдо, че издължаването към производителите, на които не е платил изкупения тютюн от миналогодишната реколта, ще стане от 11 до 20 юли, което на практика все още не е започнало.

"Напрежението сред тютюнопроизводителите расте с всеки изминал ден, откакто са влезли в обещания пореден срок от управителя на фирмата. Самият Папанастасиу е наясно, че хората са доведени до пълна мизерия, че живеят на вересии и заеми, докато чакат заработените си пари. Лично аз се надявам да не се стигне до протести и блокади", заяви още Арбен Мименов. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

77714:59 - 13.07.2016
Всички са от един дол дренки.
Аслан08:24 - 13.07.2016
Защо мименов не споменава нищо за булгартабак и те също не са платили и защо организира стачка подкрепа на булгартабак докато неговите авери от дпс купуваха тютюна на безценица
Isis18:22 - 12.07.2016
Пак избирайте човека на Михайлидис ,шкембака и далавераджия Байрям Дерменджиев.Хак да ви е.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK