На тържествена сесия в Сатовча удостоиха ген. Цанко Доленски със званието "Почетен гражданин"

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и ген. Цанко Доленски, снимка: Infomreja.bg

С решение на Общинския съвет в Сатовча на проведената тържествена сесия по случай празника на община Сатовча - 6-и май, със званието "Почетен гражданин" бе удостоен известният генерал Цанко Доленски от село Плетена.

Званието на генерал Доленски бе връчено от кмета на общината Арбен Мименов и от председателя на местния парламент д-р Ивайло Мололов пред всички общински съветници и кметове на общината, които единодушно гласуваха генерал Доленски да бъде удостоен с високия приз за приноса му към българската армия и родната му община Сатовча, на която през годните е помагал много, както и за това, че за миг през годините не е забравил корена си и жителите на цялата община.

На тържественото заседание на 6 май, който е Ден на българската армия и празник на община Сатовча, ген. Доленски произнесе вълнуващо слово, в което заяви, че признанието и високата чест да е „Почетен гражданин на община Сатовча” е една от най-скъпите му награди и признания, които е получавал досега.

Генерал Цанко Доленски е бивш главнокомандващ на Първа българска армия. Роден е през 1949 година в Плетена. Той вече е пенсионер, но остава завинаги като една от емблематичните личности, отдали себе си на българската армия. 

Генералът въпреки многото си звания и израстването си до най-високите нива в йерархията на армията, за съселяните си от Плетена и жителите на община Сатовча си остава земен и много уважаван човек. Със семейството си той живее в столицата, но много често си идва в родната Плетена при майка си и да се види с роднини и приятели.

Миналата година с първото звание „Почетен гражданин на община Сатовча", което също бе връчено на тържествена сесия на Общинския съвет на 6 май, бе удостоен известният в Сатовчанско и региона д-р Алексей Спахиев заради дългогодишната му и всеотдайна дейност за опадване здравето на жителите в родопската община, както и за особения му принос към развитието на гражданското общество. 

С решение на Общинския съвет в Сатовча вчера бяха връчени посмъртно и почетни значки на близките на семействата на краеведа Иван Попов, написал книгата „Сатовчанските камбани”, наречена още Енциклопедия на Сатовча и Долен, и на покойния председател на читалището в общинския център Иван Белев, който през 2000 година инициира традицията 6 май - Гергьовден, да бъде обявен за празник на Сатовча и общината. 

 

КОМЕНТАРИ

необрязан06:19 - 03.10.2022
Като бил курсант и вечер другите в спалното му викали: “я сваляй гащите да видим дали си рязан”
Георги Георгиев22:21 - 16.08.2020
Един от най честните и достойни ГЕНЕРАЛИ на БЪЛГАРИЯ.
ген.-подполковник08:47 - 12.11.2018
Ахмед Етемов Доленски Справка: годишник на ВНВУ “Васил Левски” 1972 г.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK