Всички фирми абдикираха от изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско, хората разчитат само на "Булгартабак"

Снимка: Infomreja.bg

Само една комисия, и то на "Булгартабак", изкупува тютюните от реколта 2015 в Гоцеделчевско. В момента се купуват тютюни в сатовчанското село Кочан с обещание, че този път производителите ще могат да пласират всички количества жълто злато, включително и недоговираните.

"Безкрайно сме благодарни на „Булгартабак” както производителите, така и аз като кмет на община Сатовча и като председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България за това, че поеха анжажимента да изкупят целия неизкупен досега тютюн в региона", заяви Арбен Мименов. 

Той сподели, че другите фирми са абдикирали от кампанията. Сред тях има и такива, които дори не са изкупили договорираните с производителите тютюни. 

"В тази много трудна за тютюнопроизводителите от общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев изкупна кампания единствената надежда на хората остана "Булгартабак". Всички се надяват от дружеството да купят цялата им миналогодишна продукция. Заради разочарованието им от другите фирми и страха, че няма да могат да вземат и лев за произведения през 2015 г. тютюн, те дори не говорят вече и за цени", коментира Арбен Мименов състоянието, в което изпаднаха тази година производителите на жълто злато.

По думите му в региона до момента неизкупеният тютюн е около 120 тона, от които само в гърменското село Рибново има над 50 тона. 

В страната остават неизкупени количества тютюни от порядъка на 300 тона. 

"След приключване на изкупната кампания в община Сатовча имаме уверението, че комисията на "Булгартабак" ще изкупи и останалите неизкупени и недоговорирани количества в Рибново, за което аз също съдействам. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако не беше "Булгартабак", след като другите фирми отказаха да вземат и договорирания тютюн и оставиха хората без пари и с пълни с бали тютюн къщи. На производителите им беше писнало от лошото отношение на комисиите и некоректното оценяване на продукцията. Сега хората се поуспокоиха, макар че изкупуването върви по-бавно. Все още има напрежение, но такива пререкания и скандали между изкупчици и производители няма", каза още кметът на Сатовча.

"Още не сме си получили парите за купения от другите фирми тютюн", се оплакаха местни жители, които всеки ден проверяват дали имат постъпления по сметките си от продадената преди месеци продукция.

Въпреки спада на желаещите да се занимават с тютюнопроизводство, най-вече заради несигурността за реализирането на продукцията си, много производители в Гоцеделчевско вече са заложили семената за разсада на новата реколта.

Протести на тютюнопроизводителите се организират утре от трите браншови организации, които смятат, че тазгодишната изкупна кампания е компроментирана и фирмите отказват да изпълняват договорите от миналата година, съобщи Мименов. 

Той уточни, че трите центъра на националния протест ще бъдат в Дулово, Свиленград и сатовчанското село Вълкосел.

"Тази година станахме свидетели на изключително неприятна ситуация - в края на март тютюнът все още не е изкупен, а в същото време фирмите увеличават с над 20 % квотите си за реколта 2016  и обикалят региона да сключват нови договори", коментира още председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK