350 кашона с топли дрехи, одяла и обувки изпратиха на бежанците в Идомени жителите на община Сатовча

Снимки: Infomreja.bg

Цял тир с помощи за бежанците от лагера "Идомени", който се намира на границата между Гърция и Македония, изпратиха вчера жителите на община Сатовча. Помощите бяха събрани само за 4 дни, след като кметът Арбен Мименов обяви акцията по населените места. 

Към инициативата на община Сатовча се присъединиха и други общини и граждани, които изпратиха и продължават да изпращат пратките си по фирми доставчици, въпреки че бе обявено, че акцията е прекратена. 

Съседната на община Сатовча - Сърница, се включи в благотворителната кампания на Мименов с около 100 кашона с дрехи, обувки и завивки.

Дорита Даниела от Момчиловград изпрати кашон с дрехи, Петър Иванов от Враца - 8 чисто нови детски топли якета с различни размери, джамийското настоятелство от село Филипово, община Банско, изпрати в Сатовча за бежанците в Идомени 30 одеяла. 

"Списъкът от хората, които се включиха в инициативата на община Сатовча, е дълъг и въпреки че обявихме край на кампанията и събраните помощи са вече в складовата база на бежанския лагер, хората както от общината, така и от страната продължават да изпращат колети с дарения", коментира кметът Арбен Мименов. 

Той сподели, че пристигналите нови пратки ще насочи към Националния щаб на БЧК, за да достигнат и те при бедстващите бежанци.

Помощите от община Сатовча, другите общини и хора от цялата страна, отзовали се да помогнат на бедстващите мигранти, в събота бяха натоварени и в неделя сутринта отпътуваха за бежанския лагер в Идомени, придружени от служители на администрацията в Сатовча, обясни още Мименов. 

”Жалка картина е там, дано не ни изведе път отново да отидем там, видяхме как деца и възрастни, предимно сирийци, целуваха дрехи и обувки и благодаряха през сълзи", коментираха служители на община Сатовча.

"Лекари без граници”, които са базирани също в Идомени да се грижат за здравето предимно на децата от лагера, изпратиха по нас специални благодарости за доставените помощи от Сатовча на всички жители и кмета Мименов", допълниха още общинарите от родопската община, които в неделя видяха на живо бедстващите бежанци. 

"Кметът Мименов коментира, че било изрично забранено както на шофьора, така и на придружаващите го общински служители да влизат в лагера и да контактуват с бежанците. На територията извън лагера имало големи халета – складове, пълни с помощи от държави от целия свят и стотици доброволци, също от различни държави, които сортират и проверяват всички пакети с помощи по 12 часа на ден от непрекъснато пристигащите тирове и леки автомобили, преди да бъдат раздадени на бежанците. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK