Илия Шкуртов хвана богоявленския кръст в Сатовча

Снимки: Община Сатовча

Празникът Йордановден е един от най-значимите в християнската религия и има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.

На този ден се почита светеца Йоан Кръстител, който според библейската легенда е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан.

По стара традиция на този ден в Сатовча за здраве всички жители християни, мюсюлмани и роми се събират на традиционното място, на най-дълбоката част на реката, която преминава през селото, за ритуала по спасяването на кръста.

След освещаването на водата и празнична черковна служба, свещеникът хвърля светия кръст във водата и по традиция мъже или юноши се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата.

При традиционното хвърляне на кръста тази година, трима смелчаци мериха сили в надпреварата за намирането и изваждането му от ледената вода.

Тази година светинята бе намерена от Илия Шкуртов от Сатовча, който се хвърли последен в реката, но бързо успя да съзре местоположението на кръста и пръв стигна до него.

Поверието за този ден е, че колкото по-студен е денят, толкова по-богата и плодородна ще е годината.

Ако кръстът замръзне във водата, годината ще дава здраве и голям берекет, а този, който извади кръста, ще е здрав през цялата година.

 

КОМЕНТАРИ

Цацо11:24 - 07.01.2016
Ненчо глупака, пендераст
nema takof22:55 - 06.01.2016
bravo firmaa
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK